Personeelsnet

Opnieuw meer voltijdsvacatures beschikbaar in 2019

In het eerste kwartaal van 2019 zijn 728.144 unieke vacatures online geplaatst. Vacatures worden op verschillende plekken tegelijk gepubliceerd. Daarom komt het aantal vacature-advertenties in het eerste kwartaal van dit jaar uit op ruim vier miljoen. Ondanks de toename aan flexwerk, zijn veruit de meeste vacatures nog altijd voor voltijdsbanen. Bijna 7 op de tien vacatures betreft een voltijdsbaan.

Dat de economie nog goed draait, is ook te zien aan functies die het meest gevraagd worden. Die zijn namelijk vooral gericht op de productie, verkoop en distributie van goederen. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, Textkernel’s bigdatatool voor online vacatures.

Meer voltijdvacatures online
De arbeidsmarkt blijft bijzonder krap. In het eerste kwartaal van 2019 steeg het aandeel fulltime vacatures (van meer dan 32 uur) naar bijna 70%. In dezelfde periode van 2018 stond het aandeel fulltime vacatures nog op 65%.

Verder nam het aandeel HBO-vacatures iets af, terwijl het aandeel MBO-vacatures iets sneller is gegroeid dan gemiddeld. In het eerste kwartaal van 2019 betrof bijna tweederde (63%) van alle vacatures een functie op MBO-niveau of lager.

Drie provincies hebben meer dan de helft vacatures
Zuid-Holland blijft, ondanks een daling van 1,1% in marktaandeel, de grootste provincie als het gaat om vacatures. Noord-Holland staat op de 2e plaats en de provincie Noord-Brabant op nummer 3. Bij elkaar opgeteld zijn deze grootste drie provincies goed voor meer dan de helft (54,4%) van alle online vacatures. Dat is wel iets lager dan in het eerste kwartaal van 2018, toen deze drie provincies gezamenlijk nog 56% van de vacatures hadden.

De beroepsklasse Verkoop & Handel blijft het grootst, met een marktaandeel van 9,3%. Grootste stijger is Installatie, reparatie en onderhoud die daarmee een plaats in de top 3 bemachtigt (+1,2% ten opzichte van Q1 2018). De Handel blijft de grootste sector. De top 3 sectoren (Handel, Gezondheidszorg, Industrie & Techniek), zijn bij elkaar opgeteld goed voor 46% van alle online vacatures.

Top-5 arbeidsmarkt 1e kwartaal 2019

Top 5 meestgevraagde beroepen:

1. Medewerker klantenservice

2. Productiemedewerker

3. Servicemonteur

4. Chauffeur (vrachtwagen)

5. Logistiek medewerker

Top-5 intermediairs die meeste vacatures plaatsten:

1. YoungCapital

2. Randstad

3. Tempo-Team

4. Eminent Groep (technisch talent)

5. Olympia Uitzendbureau

Top-5 werkgevers met de meeste online vacatures:

1. Engie

2. VDL Groep

3. ASML

4. Rabobank

5. Deloitte

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?