Opleiders gaan grenzen over: geschrapt uit STAP-register

Ontdek jezelf in Parijs, leer hoe je in crypto ’s kunt dealen of doe een cursus ‘dropshippen’. Dit zijn maar enkele voorbeelden van trainingen die met een STAP-budget werden aangeboden, maar niet aan de voorwaarden voldoen. Na verschillende signalen dat opleiders zich niet aan de subsidievoorwaarden voor het STAP-budget houden, is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoeken gestart naar bijna 250 opleiders. Daarvan zijn nu zes onderzoeken afgerond, met als resultaat dat het cursusaanbod van twee opleiders uit het register is gehaald.

Met het STAP-budget kunnen mensen hun positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Het budget voor 2022 is tot dusver in vier aanvraagperiodes verdeeld over zo’n 155.000 mensen. Positief is daarbij dat de helft van de aanvragers maximaal een mbo-achtergrond heeft, terwijl deze groep tot vorig jaar de fiscale aftrek voor scholing minder goed wist te vinden. Vanwege de interesse voor STAP is het budget voor het laatste tijdvak flink verhoogd, zodat meer aanvragen kunnen worden toegekend.

Grenzen van de regeling opzoeken
De STAP-scholing is een succes, maar er kleven nog wel beginnersproblemen aan. Zo moeten aanbieders van opleidingen in het scholingsregister aan eisen voldoen of tot een erkend keurmerk behoren. Toch zijn diverse trainingen in het register opgenomen die niet aan die vereisten voldoen. Ook zijn er signalen dat opleiders hun prijzen hebben verhoogd richting de 1000 euro subsidie die maximaal voor een opleiding beschikbaar is.

Verder is gebleken dat sommige opleiders de grenzen van de regeling opzoeken. Ze bieden dan geschenken aan, doen aanbiedingen of koppelen andere voordelen aan opleidingen in het STAP-register. Daarom wordt er ook de komende tijd streng op toegezien dat opleiders de voorwaarden naleven.

Opleidingen waarvoor werkgever verantwoordelijk is
De Toetsingskamer STAP startte onderzoeken naar opleiders na signalen dat opleidingen voornamelijk bestaan uit coaching, in het buitenland plaatsvinden of gericht zijn op eigen financieel gewin.

Dit soort opleidingen geldt volgens de regeling niet als scholing, omdat ze niet direct gericht zijn op het verbeteren van de arbeidsmarktpositie. Ook werden opleidingen aangeboden waarvoor al andere subsidies bestaan of waarvoor een werkgever zelf verantwoordelijk is, zoals rijopleidingen en taaltrainingen bij inburgeringscursussen.

Opleidingen uit STAP-register gehaald
Twee opleiders worden voorlopig met al hun opleidingen uit het register gehaald. Daarnaast zijn twee opleiders gesommeerd opleidingen die niet voldoen aan de doelstelling en voorwaarden van STAP uit het register te halen. Gebeurt dat niet, dan volgt ook verwijdering. Twee overige onderzochte opleiders kunnen hun opleidingen blijven aanbieden in het register.

De bijna 5000 mensen die het STAP-budget hebben aangevraagd voor een van de opleidingen die niet aan de doelstellingen voldoen, zijn daarover geïnformeerd. Een deel van hen heeft te horen gekregen dat ze een andere opleiding kunnen kiezen. De rest krijgt nog informatie over het vervolg.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?