Personeelsnet

Nieuw vakjargon: workhacks

Hacks is oorspronkelijk een term uit de ICT voor allerlei slimme trucs en toepassingen die nerds sneller en slimmer laten werken. Inmiddels is het een brede beweging geworden die iedereen helpt met het individueel organiseren van zijn leven en werk. Het veelgebruikte begrip lifehacks geeft aan dat je niet alleen je werk maar ook je privé-leven goed kunt organiseren, zodat je toekomt aan de dingen die je echt belangrijk en leuk vindt. In lifehacking gaat het om veel tips en handigheidjes die helpen de overvloed aan informatie (bijvoorbeeld overstromende mailboxen) tegen te gaan, acties efficiënt te plannen en uitvoeren (vaak gebaseerd op Getting Things Done-methodiek van Dave Allen) en andere manieren om je productiviteit te verhogen. Ook in Nederland heeft het slimmer werken en organiseren fanatieke aanhangers gekregen die hun tips verspreiden via internetsites als Lifehacking (een initiatief van webloggers Frank Meeuwsen, Sanne Roemen en Martijn Aslander) en sinds kort ook Workhacks dat "slimme tips heeft om te overleven op de werkvloer". Als je de veelheid aan productiviteitstips op je laat inwerken, ga je vanzelf verlangen naar tijd om te lummelen. Overigens mag dat ook van de lifehack-beweging, als je het maar inplant.

WorkhacksHacks is oorspronkelijk een term uit de ICT voor allerlei slimme trucs en toepassingen die nerds sneller en slimmer laten werken. Inmiddels is het een brede beweging geworden die iedereen helpt met het individueel organiseren van zijn leven en werk.

Het veelgebruikte begrip lifehacks geeft aan dat je niet alleen je werk maar ook je privé-leven goed kunt organiseren, zodat je toekomt aan de dingen die je echt belangrijk en leuk vindt.
In lifehacking gaat het om veel tips en handigheidjes die helpen de overvloed aan informatie (bijvoorbeeld overstromende mailboxen) tegen te gaan, acties efficiënt te plannen en uitvoeren (vaak gebaseerd op Getting Things Done-methodiek van Dave Allen) en andere manieren om je productiviteit te verhogen.

Ook in Nederland heeft het slimmer werken en organiseren fanatieke aanhangers gekregen die hun tips verspreiden via internetsites als Lifehacking (een initiatief van webloggers Frank Meeuwsen, Sanne Roemen en Martijn Aslander) en sinds kort ook Workhacks dat "slimme tips heeft om te overleven op de werkvloer".

Als je de veelheid aan productiviteitstips op je laat inwerken, ga je vanzelf verlangen naar tijd om te lummelen. Overigens mag dat ook van de lifehack-beweging, als je het maar inplant.

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?