Millennials willen gelijkwaardige werkrelatie met continue feedback

Bureaucratie en slecht leiderschap geven veel millennials een gevoel van onmacht. Daarin zullen ze niet zo veel verschillen van de gemiddelde werknemer. Dat geldt ook voor de zaken waar jonge werknemers wél energie van krijgen: een goede werksfeer, betekenisvol werk en voldoende mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.

Een toenemend aantal jongeren ervaart stress op het werk, heeft burn-outklachten of gaat gewoonweg met weinig plezier aan het werk. Generatie-experts hebben op de werkvloer onderzoek uitgevoerd waaraan 3300 Nederlandse jongeren deelnamen. In het onderzoek worden acht begrippen rondom millennials concreet gemaakt.

Bureaucratie en hoge verwachtingen
Zes van de tien millennials heeft moeite met de hoge eisen die zij aan zichzelf stellen. Ze willen alles perfect doen en vinden dat ze succes moeten hebben. Ze hebben een hekel aan collega’s die hun verantwoordelijkheid niet nemen, zich verschuilen achter regels en naar elkaar wijzen.

Want bureaucratie is een grote ergernis voor millennials, blijkt uit het onderzoek. Het gaat dan vooral over regels en richtlijnen, vooral wanneer die als directieve instructies worden gebruikt in plaats van als hulpmiddel. Volgens generatie-expert dr. Aart Bontekoning hebben millennials thuis geleerd om zelf na te denken. “Door anderen bedachte directieve werkinstructies werken vaak contraproductief. Het beperkt hun creativiteit en hun behoefte aan autonomie.”

Open en gelijkwaardige werkrelatie
Op de vraag waar millennials de meeste energie van krijgen in hun werk is een goede werksfeer het belangrijkst (32%), gevolgd door betekenisvol werk (30%) en ontwikkeling (24%). Een goede werksfeer wordt volgens hen bepaald door de relatie en de samenwerking met collega’s.

De perfecte werkrelatie is open, informeel en gelijkwaardig. Vanuit die basis realiseren ze graag concrete doelen en vinden ze dat hun werk pas echt betekenis krijgt wanneer hun eigen bijdrage verschil maakt.

Behoefte aan dagelijkse feedback
Millennials vinden persoonlijke ontwikkeling (65%) veruit de belangrijkste vorm van ontwikkeling. Maar in de meeste organisaties wordt vooral ruimte en geld gegeven voor professionele ontwikkeling.

Matthijs Hamster van Careerwise geeft aan dat millennials graag willen leren. Het is belangrijk om ze bewuste leerervaringen aan te bieden in de context van hun dagelijkse werkzaamheden. “Die koppeling met hun werkplek is echt onmisbaar. Een eerste kleine stap richting zo’n leercultuur is het geven van spontane en continue feedback.” Want de behoefte aan continue feedback scoort hoog in het onderzoek maar het gebeurt volgens de respondenten nog te weinig.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?