Personeelsnet

Middenkader toch niet weg?

Een populaire klacht is dat we veel te veel management hebben. Veel bedrijven snijden management-tussenlagen weg om de kosten te verlagen en de productiviteit te verhogen. Weg met die lemen tussenlaag is het devies. Volgens een onderzoek van de Canadese McMaster University kan dat juist contra-productief werken. De interactie tussen medewerker en leidinggevende heeft een positieve invloed op de productiviteit van de medewerker, zijn/haar gedrag en motivatie. De hoogste bazen van een bedrijf kunnen – hoe charismatisch ook – immers niet een dergelijke één-op-één relatie opbouwen met alle ondergeschikten. Het onderzoek biedt helaas geen antwoord op de vraag hoeveel managers een bedrijf per duizend medewerkers nodig heeft. Wanneer zijn er te weinig voor een optimale communicatie? En wanneer zijn er teveel die meer kosten dan zij opbrengen en alleen maar professionals voor de voeten lopen?

Een populaire klacht is dat we veel te veel management hebben. Veel bedrijven snijden management-tussenlagen weg om de kosten te verlagen en de productiviteit te verhogen. Weg met die lemen tussenlaag is het devies.
Volgens een onderzoek van de Canadese McMaster University kan dat juist contra-productief werken. De interactie tussen medewerker en leidinggevende heeft een positieve invloed op de productiviteit van de medewerker, zijn/haar gedrag en motivatie. De hoogste bazen van een bedrijf kunnen – hoe charismatisch ook – immers niet een dergelijke één-op-één relatie opbouwen met alle ondergeschikten.

Het onderzoek biedt helaas geen antwoord op de vraag hoeveel managers een bedrijf per duizend medewerkers nodig heeft. Wanneer zijn er te weinig voor een optimale communicatie? En wanneer zijn er teveel die meer kosten dan zij opbrengen en alleen maar professionals voor de voeten lopen?

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?