Personeelsnet

Meer vacatures online, ook voor deeltijdwerk en lager opgeleiden

Maar liefst 1.714.074 unieke vacatures werden in 2017 online geplaatst, een vijfde meer dan het jaar ervoor. Het aandeel vacatures voor deeltijdwerk groeide sneller dan voor voltijd. En er waren fors meer vacatures voor mensen met een lagere opleiding.

Dat blijkt uit een analyse van Jobfeed, Textkernel’s Big Data tool voor vacatures. Jobfeed heeft vorig jaar 10.652.606 advertenties ontdekt, geanalyseerd en gecategoriseerd. Vervolgens zijn vacatures voor stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelance en franchises weggelaten. Na ontdubbeling bleven 1.714.074 unieke vacatures over, waarop analyses zijn uitgevoerd.

Meer behoefte aan parttimers en lager opgeleiden
De vraag naar lager opgeleiden groeit harder dan de vraag naar hoger opgeleiden; het marktaandeel groeit met 3,2% naar 56,8% in 2017.

Het aantal vacatures dat mogelijk parttime te vervullen is (32 uur of minder), groeit harder dan het aantal fulltime vacatures. Het marktaandeel voor parttime of mogelijk parttime functies plust met 4,2% naar een marktaandeel van 40,3% in 2017.

Aandeel IT-vacatures neemt iets af
Administratie en klantenservice was in 2017 de beroepsklasse met de meeste online vacatures. ICT, de nummer 1 van vorig jaar, levert 1,5% marktaandeel in en daalt naar de derde plaats. Lange tijd was er meer vraag naar IT-ers, dan aanbod op de arbeidsmarkt.

Nu de economie weer aantrekt stijgt het aantal vacatures in andere beroepsklassen weer sneller. Hierdoor daalt het aandeel IT-vacatures ten opzichte van het totaal. Grootste stijgers vinden we op de vierde en negende plaats: Productie + 0,7% en Inkoop en magazijnbeheer plust 0,8%.

Meeste vacatures in Holland en Brabant
In Zuid-Holland zijn de meeste vacatures, bijna 20% van het totaal. De marktaandelen van Noord-Holland en Noord-Brabant, de nummer 2 en 3 provincies, komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Was het verschil in marktaandeel in 2014 nog 3,4%, afgelopen jaar liep het verschil terug tot 2%. De drie grootste provincies zijn samen goed voor een marktaandeel van 55,6%.

Handel blijft de sector met de meeste online vacatures, al daalt het marktaandeel licht (-0,6%). De grootste stijger vinden we net buiten de top 3: Industrie & Techniek (#5) stijgt met 1,1% naar een marktaandeel van 7,9% in 2017.

Piekmomenten voor de zomervakantie en jaarwisseling
Het aantal online vacatures vertoont een piek vlak voor de zomervakantie, en aan het einde van het jaar. In de maand september van 2017 was het aantal online vacatures ongeveer gelijk aan het aantal online vacatures in september 2016. Dat komt doordat de maand september in dat jaar een werkdag meer telde, dan afgelopen jaar (22 werkdagen in 2016 versus 21 werkdagen in 2017).

Ook als hiermee rekening wordt gehouden, ligt het aantal online vacatures in september 2017 hoger dan in september 2016. Ook in de maand juli ligt het aantal online vacatures in 2016 en 2017 erg dicht bij elkaar, voor die maand is het aantal werkdagen in beide jaren echter gelijk (21 werkdagen).

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?