Personeelsnet

Koude neus?

Met de Nationale Wetenschapsquiz zijn we weer met de neus op de feiten gedrukt. De slotvraag was weer een mooie: Als je denkt, wat dan wordt warmer of kouder?. De neus natuurlijk. Volgens een onderzoek onder acht proefpersonen van TNO wordt de neus kouder als mensen harder moeten nadenken. Hoe moeilijker de taak, hoe kouder de neus. TNO heeft dat gemeten met een infrarood camera. De TNO-wetenschappers vermoeden dat twee mechanismen spelen bij het afkoelen van de neus: De neus wordt minder doorbloed. En je gaat meer ademhalen waardoor er meer lucht langs je neus stroomt. Voor P&O'ers en managers zijn natuurlijk de toepassingen interessanter. TNO ziet mogelijkheden als stressmeter en als leugendetector. Sollicitatie-, voortgangs- en functioneringsgesprekken zullen nooit meer hetzelfde zijn: infraroodmeters en elektroden in plaats van intuitie en mensenkennis.

Met de Nationale Wetenschapsquiz zijn we weer met de neus op de feiten gedrukt. De slotvraag was weer een mooie: Als je denkt, wat dan wordt warmer of kouder?.
De neus natuurlijk. Volgens een onderzoek onder acht proefpersonen van TNO wordt de neus kouder als mensen harder moeten nadenken. Hoe moeilijker de taak, hoe kouder de neus. TNO heeft dat gemeten met een infrarood camera. De TNO-wetenschappers vermoeden dat twee mechanismen spelen bij het afkoelen van de neus: De neus wordt minder doorbloed. En je gaat meer ademhalen waardoor er meer lucht langs je neus stroomt.

Voor P&O'ers en managers zijn natuurlijk de toepassingen interessanter. TNO ziet mogelijkheden als stressmeter en als leugendetector. Sollicitatie-, voortgangs- en functioneringsgesprekken zullen nooit meer hetzelfde zijn: infraroodmeters en elektroden in plaats van intuitie en mensenkennis.

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?