Personeelsnet

Kent u de richtlijnen voor kolven op het werk?

Werkneemsters die terugkomen na de bevalling van hun kindje, hebben het recht om melk af te kolven op het werk. Daarvoor moet de werkgever een passende ruimte bieden, maar in de praktijk belanden moeders vaak in het kopieerhok of zelfs de wc. Daarmee voldoen werkgevers bepaald niet aan de wet, die duidelijke eisen stelt aan een kolfruimte.

Werkende moeders moeten vaak kolven in het serverhok, de wc of de auto, blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Ouders van nu. Terwijl ze de eerste 9 maanden na de bevalling recht hebben om in alle rust en afzondering borstvoeding te geven of af te kolven. Volgens de arbeidstijdenwet, artikel 4, lid 8 mag hiervoor zelfs een kwart van de werktijd gebruikt worden.

Wettelijke eisen kolfruimte
De werkgever moet een geschikte, afgesloten ruimte beschikbaar stellen voor het voeden of kolven (conform het Arbobesluit artikel 3.48). Als dit niet mogelijk is, dan mag de werkneemster zelf een plek regelen, of kan de werkneemster zelfs naar de baby toegaan.

Belangrijke richtlijnen waaraan de ruimte moet voldoen zijn:

  • De ruimte moet van binnenuit afgesloten kunnen worden.
  • De ruimte moet hygiënisch zijn.
  • De ruimte moet voldoende privacy bieden.
  • De ruimte moet voldoende rustig en afgezonderd zijn.
  • In de ruimte moet een bed of rustbank staan.
  • Voldoende verse lucht en voorzieningen voor klimaatbeheersing zijn nodig.
  • Het dient een ruimte te zijn zonder risico's, zoals de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en verontreinigingen.

Meer eisen aan werkruimtes
Overigens moeten alle werkplekken  volgens de wet optimaal worden ingericht, omdat de medewerkers anders gevaar lopen of gezondheidsklachten ontwikkelen. De wetgever heeft daarom meer normen opgesteld voor de plekken waar personeel zijn werk moet doen.

De wettelijke basis voor de inrichting van een kantoorwerkplek staat in Artikel 3.19 van het Arbobesluit. Daarin is geregeld dat een werknemer zonder gevaar voor de veiligheid, de gezondheid of het welzijn zijn arbeid kan verrichten. Daarom zijn er normen voor de minimale afmetingen, luchtvolume en bewegingsvrijheid. In dit artikel leest u daar meer over.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?