In plaats van midlife-crisis opnieuw naar school

Werknemers moeten rondom hun 45ste het recht krijgen om twee jaar te studeren. Deze suggestie doet minister-president Balkenende in een opinie-artikel in NRC Handelsblad. In het artikel in NRC doet de premier enkele suggesties voor de arbeidsmarkt. Bij wat Balkenende "ondernemend werknemerschap" noemt, schrijft hij over de één miljoen zelfstandigen zonder personeel die Nederland inmiddels telt. "Outsider"-behandeling De premier wil af van de "outsider"-behandeling waarmee deze ZZP-ers vaak te maken krijgen. In het artikel waarin hij nog maar eens het Nederlandse poldermodel aanprijst, gunt hij ZZP-ers een plaats aan de overlegtafel. Daarnaast wil hij belemmeringen wegnemen voor voorzieningen als pensioenopbouw. Met 45 opnieuw naar school Om meer werknemers op de arbeidsmarkt te krijgen, moet Nederland niet alleen nadenken over "later uittreden (‘werken na je 65e’), maar ook over manieren om hogeropgeleiden eerder te laten beginnen (‘werken voor je 25e’)". Om te blijven investeren in werknemers, oppert de premier het idee om een ‘midterm’ leerrecht van twee jaar in het leven te roepen. "Waarom niet, als je tussen je 20e en 66e werkt ergens halverwege, rond je 45e, een langere studie of bijscholing inplannen?" Opvallend is overigens dat premier Balkenende via NRC Handelsblad géén nieuw beleid aankondigt, maar slechts suggesties waarover hij wil overleggen met vakbonden en werkgeversorganisaties.

Werknemers moeten rondom hun 45ste het recht krijgen om twee jaar te studeren. Deze suggestie doet minister-president Balkenende in een opinie-artikel in NRC Handelsblad.

In het artikel in NRC doet de premier enkele suggesties voor de arbeidsmarkt. Bij wat Balkenende "ondernemend werknemerschap" noemt, schrijft hij over de één miljoen zelfstandigen zonder personeel die Nederland inmiddels telt.

"Outsider"-behandeling
De premier wil af van de "outsider"-behandeling waarmee deze ZZP-ers vaak te maken krijgen. In het artikel waarin hij nog maar eens het Nederlandse poldermodel aanprijst, gunt hij ZZP-ers een plaats aan de overlegtafel.
Daarnaast wil hij belemmeringen wegnemen voor voorzieningen als pensioenopbouw.

Met 45 opnieuw naar school
Om meer werknemers op de arbeidsmarkt te krijgen, moet Nederland niet alleen nadenken over "later uittreden (‘werken na je 65e’), maar ook over manieren om hogeropgeleiden eerder te laten beginnen (‘werken voor je 25e’)".
Om te blijven investeren in werknemers, oppert de premier het idee om een ‘midterm’ leerrecht van twee jaar in het leven te roepen. "Waarom niet, als je tussen je 20e en 66e werkt ergens halverwege, rond je 45e, een langere studie of bijscholing inplannen?"

Opvallend is overigens dat premier Balkenende via NRC Handelsblad géén nieuw beleid aankondigt, maar slechts suggesties waarover hij wil overleggen met vakbonden en werkgeversorganisaties.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?