Personeelsnet

Hoogste loonstijgingen in cao’s sinds 10 jaar

Het lukt vakbonden om hogere lonen af te dwingen in cao’s, zelfs de hoogste cao-loonstijgingen sinds 10 jaar. Juist nu de lonen flink stijgen, lijkt de Nederlandse economie wat af te koelen.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN, die betrokken is bij het merendeel van alle 850 Nederlandse cao’s en bij een belangrijk deel van de arbeidsvoorwaarden­regelingen in Nederland.

Loonstijging van 2,17 procent
De nieuwe loonafspraken in cao’s bedroegen in januari gemiddeld 2,71 procent, het hoogste maandgemiddelde sinds de financiële crisis van ruim 10 jaar geleden.

Het januari-cijfer is ook al aanzienlijk hoger dan het maandgemiddelde van december, dat 2,50 procent bedroeg, en een voortzetting van de opwaartse trend in loonafspraken die al anderhalf jaar gaande is.

Economie koelt af
Terwijl de loonafspraken verder oplopen, vlakt volgens het Centraal Planbureau de economische groei inmiddels af.

Volgens de werkgeversvereniging is dat een normaal verschijnsel: cao-afspraken reageren vertraagd op de economie. Als de economie begint te groeien, duurt het enige tijd voordat de cao-afspraken oplopen, als de economie stagneert, stijgen de cao-afspraken nog enige tijd door.

Per bedrijfstak bekijken
AWVN blijft bij haar aanbeveling aan cao-onderhandelaars om vooral goed te blijven kijken naar de situatie in de eigen onderneming en eigen bedrijfstak en niet naar de algehele economische situatie.

De bedrijfs(tak)specifieke situatie bepaalt hoeveel loonstijging er mogelijk is. Op dit ogenblik worden de hoogste loonafspraken gemaakt in de zorg, terwijl groothandel en financiële dienstverlening hekkensluiter zijn.

Meer dan 400 cao’s vernieuwen
In 2019 lopen in totaal 410 cao’s af voor 3 miljoen werknemers. Daarvan zijn er in januari nog maar 8 vernieuwd. Omdat in 2018 74 afgelopen cao’s nog niet zijn vernieuwd, kan het aantal nieuwe cao’s in 2019 hoger uitkomen dan 410.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?