Personeelsnet

Hipster verovert de arbeidsmarkt: werkgever zoekt barista’s

De hipstercultuur heeft voor een stijgende interesse in gerelateerde banen gezorgd. Werkgevers zijn vaker op zoek naar barista’s, bartenders, tattoo-artists en yoga-instructeurs. Daarmee zijn banen die een aantal jaar geleden nog alternatief waren, definitief overgestoken naar de zakenwereld.

De afgelopen vier jaar is de interesse van werkzoekenden in ‘hipsterbanen’ verdrievoudigd, zo blijkt uit data van vacaturesite Indeed.

Hipsterbaan is niet alternatief meer
Waar hipsters zich traditioneel afzetten tegen het geijkte, lijkt het erop dat de community inmiddels echt geen alternatieve stroming meer genoemd kan worden.

Sinds 2015 is het aantal zoekopdrachten van werkzoekenden naar banen als barista’s, bartenders, tattoo-artists en yoga-instructeurs met 120 procent gestegen, van 91 zoekopdrachten per miljoen in januari 2015 tot 251 zoekopdrachten per miljoen in december 2018.

Barista’s vooral gezocht door grote bedrijven
Opvallend is dat steeds meer grote bedrijven op zoek zijn naar medewerkers voor banen die een aantal jaren geleden nog als ‘hipster’ betiteld werden. “Banen die ooit als het domein van hipsters werden gezien, zijn overgestoken naar de zakelijke sfeer”, aldus Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux.

Een voorbeeld hiervan is de barista. Poos: “Een aantal jaar geleden waren barista’s vooral aan het werk in hippe en onafhankelijke koffieshops en was het ondenkbaar dat werkgevers op grotere schaal op zoek zouden zijn naar barista’s. Inmiddels zien we nu in de top 10 van bedrijven die op zoek zijn naar koffie-experts vooral de namen van corporates en ketens. De NS voert de lijst aan.”

Koffieschenken wint van alcohol serveren
Opvallend is dat er meer vraag is naar barista’s dan naar bartenders, zo blijkt uit Indeed-data. In het afgelopen half jaar (juli - december 2018) werden er door werkgevers 585 bartenders per 1 miljoen banen gezocht op Indeed, terwijl dit voor barista’s 867 banen per 1 miljoen waren.

"Mogelijk heeft de veranderende houding ten opzichte van alcohol, bijvoorbeeld van millennials maar ook in het algemeen, ruimte gecreëerd voor een boom in barista-banen”, aldus Poos.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?