Helft werknemers moet doorleren in eigen tijd

Om relevant te blijven voor het werk, moeten werknemers zich blijvend ontwikkelen. Meer dan de helft (55%) zegt dat hun werkgever daarvoor ook stimulansen geeft. Toch wordt bij één op de vijf bedrijven helemaal niets geregeld voor medewerkers die verder willen leren. De helft van de werknemers moet zelfs bijscholen in hun eigen tijd.

Dat blijkt uit onderzoek van NCOI Opleidingen, onder ruim 1.100 Nederlanders in loondienst. Werkgevers blijken vooral hoogopgeleide werknemers (66%) te stimuleren om door te leren en doen dat beduidend minder bij laagopgeleiden (34%).

Opleiding is investering
Sven Tump, Directeur bij NCOI Opleidingen: “De kennis en kunde van medewerkers is ontzettend waardevol om kwaliteit te blijven leveren als organisatie. Het is dan ook van groot belang dat deze kennis en kunde actueel blijft.”

Volgens Tump staat investeren in de opleiding van medewerkers gelijk aan het investeren in de organisatie. “Maar het is wel belangrijk dat werkgevers zo’n traject ook faciliteren: door bijvoorbeeld het bieden van tijd of het vergoeden van studiekosten.”

Opleiding volgen in eigen tijd
Blijven leren naast het werk is een belangrijk onderwerp voor veel bedrijven. Maar bij één op de vijf (21%) bedrijven wordt er niets geregeld voor medewerkers die verder willen leren. Daartegenover staat dat vijftien procent verplicht wordt door hun werkgever om een opleiding te volgen.

Medewerkers die een opleiding willen volgen naast het werk moeten hier wat vrije tijd voor inleveren, maar voor de kosten kunnen zij regelmatig bij de werkgever aankloppen. Zo geeft 52 procent van de Nederlanders aan dat hun werkgever de studiekosten vergoed als zij willen doorleren.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?