Personeelsnet

Flexwerker zegt op omdat werkgever wel flexibiliteit vraagt, maar zelf niet biedt

De belangrijkste reden waarom flexwerkers en medewerkers met onregelmatige werktijden en ploegendiensten hun werk opzeggen, is het gebrek aan flexibiliteit (31%). Zo balen ze er bijvoorbeeld van dat ze lastig diensten kunnen ruilen of een vrije dag regelen.

Naast lastig diensten ruilen en een vrije dag opnemen, zijn ook veranderingen in de thuissituatie, zoals de zorg voor kinderen of mantelzorg, voor 29 procent van de flexkrachten een reden voor ontslag. Ook ervaren ze gebrek aan persoonlijke vooruitgang. Dit blijkt uit onderzoek van Quinyx, aanbieder van workforce management software.

Flexwerker ergert zich aan onregelmatige werktijden
De grootste ergernis onder de flexibele workforce zijn de onregelmatige werktijden (28%). Voor 23 procent is dit een reden om de werkgever te verlaten. Daartegenover staan de medewerkers die zich realiseren dat het bij zijn of haar vakgebied hoort. 26 procent stoort zich aan een gebrek aan flexibiliteit.

Het is dan ook niet vreemd dat dit voor medewerkers de belangrijkste reden is om ontslag te nemen. Hetzelfde geldt voor een gebrek aan persoonlijke vooruitgang, dat 23 procent als ergernis ervaart. De top vijf ergernissen wordt afgesloten met een laag salaris (19%) en problemen met het management (18%).

Werkgever erkent belang van flexibiliteit
Werkgevers in Nederland erkennen dat flexibiliteit belangrijk is voor de flexibele workforce (87%). Daarvan geeft 34 procent zelfs aan dat het zeer belangrijk is. Maar volgens Erik Fjellborg, CEO van Quinyx, handelen werkgevers hier nog niet naar.

“Vaak weten werkgevers simpelweg niet waar te beginnen. Een belangrijke eerste stap is de realisatie dat een ‘one size fits all strategie’ niet werkt. Het is aan de werkgever om een gesprek te starten met zijn werknemers en te begrijpen waar zij tegenaan lopen. Alleen zo kunnen werkgevers het type flexibiliteit faciliteren dat het beste werkt voor ieder individu.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?