Het zou een oplossing kunnen zijn voor een vastlopende arbeidsmarkt: vraag beschikbare deeltijders of ze misschien meer uren willen werken. Dat lijkt nu vruchten af te werpen. Want in 2023 gaven 528 duizend deeltijders aan dat ze meer uren wilden en konden werken. Gemiddeld ging 29 procent van hen per kwartaal daadwerkelijk meer werken, met een toename van 10,3 uur per week.
Onderbenutte deeltijders zijn werkenden die in deeltijd werken en aangeven meer uren te willen werken en daarvoor op korte termijn beschikbaar zijn. Het CBS constateert nu dat het lijkt te lukken om deeltijders meer uren te laten draaien.
Meer mensen werken meer uren
Ook in de rest van de werkzame beroepsbevolking, die geen behoefte heeft aan meer uren, nam het aantal gewerkte uren toch toe. In 2023 ging per kwartaal 7 procent van deze groep meer werken, wat neerkomt op 652 duizend personen. Dit aantal is aanzienlijk groter dan de 150 duizend onderbenutte deeltijders die meer uren gingen werken. De extra uren per week waren in deze groep echter iets lager, gemiddeld 9,6 uur.
Van de 528 duizend onderbenutte deeltijders was 48 procent scholier of student. Zij werkten meestal als oproepkracht (54 procent), terwijl 27 procent een contract met vaste uren had. Van de niet-onderwijsvolgende onderbenutte deeltijders werkte 14 procent als oproepkracht en had 59 procent een contract met vaste uren. Bij de overige werkzame beroepsbevolking had een groter deel een contract met vaste uren: 51 procent van de onderwijsvolgenden en 75 procent van de niet-onderwijsvolgenden.
Deeltijders vooral actief in dienstverlenende beroepen
Scholieren en studenten werken vaak in deeltijdfuncties, vooral in dienstverlenende beroepen en transport- en logistiek. In deze sectoren werkt ruim 90 procent van hen in deeltijd, en bijna 20 procent is onderbenut. Tot de dienstverlenende beroepen behoren onder meer schoonmakers, kelners en keukenhulpen. In transport en logistiek gaat het bijvoorbeeld om vakkenvullers.
Bij niet-onderwijsvolgenden is de onderbenutting eveneens het hoogst in dienstverlenende beroepen, met bijna 9 procent. Creatieve, taalkundige, pedagogische en zorg- en welzijnsberoepen volgen met elk ongeveer 5 procent onderbenutting. In sectoren als openbaar bestuur, veiligheid, justitie, en management is het aantal onderbenutte deeltijders daarentegen het laagst.
HANDIGE TOOLS VOOR HR: Doe het samen met HR TOOLS & EXTRA'S