Personeelsnet

Coronacrisis: vaste reiskostenvergoeding doorbetalen en soepeler loonadministratie

Krijgen uw werknemers een vaste reiskostenvergoeding van u en werken zij nu (bijna) volledig thuis? Dan hoeft u deze vergoeding tijdens de coronacrisis niet te verlagen. Als u door de anderhalve-metereconomie niet aan alle administratieve verplichtingen kunt voldoen van de loonadministratie, verbindt de Belastingdienst daar nu geen consequenties aan. U moet de administratie, zoals het opslaan van een kopie ID-bewijs, wel op orde brengen zodra dit weer kan.

Deze belastingmaatregelen voor ondernemers en werkgeversheeft het ministerie van Financiën onlangs bekendgemaakt.

Vaste reiskostenvergoeding niet wijzigen
Nu werknemers veel meer thuiswerken, krijgen ze misschien te veel reiskostenvergoeding uitgekeerd. In normale tijden is dat een doodzonde die door de fiscus belast wordt. Maar tijdens de coronacrisis zal deze vergoeding onbelast blijven, zolang de noodmaatregelen van kracht blijven.

U hoeft de vaste reiskostenvergoeding dus niet aan te passen. Zolang de crisismaatregelen gelden, mag u blijven uitgaan van het reispatroon waarop de vergoeding gebaseerd was. Dat mag ook als u een nacalculatie voor de vaste reiskostenvergoeding doet.

Versoepeling administratieve verplichtingen loonheffingen
Door het voorgeschreven thuiswerken en het houden van 1,5 meter afstand kunt u in deze periode misschien niet voldoen aan alle administratieve verplichtingen voor de loonheffingen. Ook op dat gebied is de Belastingdienst nu vergevingsgezind voor werkgevers, als u maar de administratieve op orde brengt zodra dit weer kan.

Als voorbeeld geeft de fiscus het vaststellen van de identiteit van de werknemer met een ID-bewijs. Als dat nu niet kan, moet u normaal gesproken het anoniementarief van 52% toepassen. Dat hoeft u nu niet te doen, als u de identiteit alsnog op de juiste manier vaststelt zodra dat weer kan.

CORONA EN HR: Handige HR-tools voor die nu mooi van pas komen

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?