Personeelsnet

Coronacrisis: Kabinet dwingt thuiswerken af door scholen en kinderopvang te sluiten

Nederland gaat vanaf dinsdag 15 december tot (ten minste) dinsdag 19 januari 2021 in de strengste lockdown tot nu toe. Doel is de zorg te ontlasten en daarvoor moeten onze contacten worden beperkt. Nederland moet nu echt meer gaan thuiswerken, want daar is de klad in gekomen. Het kabinet sluit in de lockdown alle scholen en de kinderopvang, waardoor meer ouders wel vanuit huis moeten werken.

Onderwijsinstellingen gaan vanaf 16 december op slot en gaan daarna les op afstand geven. Zij mogen wel uitzonderingen maken voor leerlingen in een examenjaar, praktijkgericht onderwijs, voor het afnemen van examens en tentamens en voor kwetsbare kinderen.
Verder wordt de kinderopvang gesloten, behalve voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Zij kunnen wel naar het basisonderwijs of de kinderopvang.

Scholen gaan ook dicht vanwege thuiswerken
Minister De Jonge (Volksgezondheid) zegt bij de NOS dat geleerd is uit de eerste coronagolf, toen de scholen gesloten waren. Als de scholen dicht zijn, houden ouders zich beter aan het dringende advies om thuis te werken. Want thuiswerken ‘gaat niet erg best’ stelt minister De Jonge. Het kabinet constateert dat veel te veel mensen toch naar het werk gaan. ‘Kortom: we moeten alles doen’.

Want als ouders naar hun werk gaan, brengen ze hun kinderen naar school of de opvang. En langs het schoolplein ontstaat dan toch ongewenst onderling contact. Daarom is het besluit om de basis- en middelbare scholen te sluiten, ‘ook te beschouwen als een maatregel om ouders meer thuis te laten werken’.

Thuisblijven en -werken blijft de norm
Blijf dus zo veel mogelijk thuis, ook tijdens de feestdagen, waarschuwt het kabinet. Dat is de meest effectieve manier om het aantal besmettingen omlaag te krijgen. ‘Als we minder mensen ontmoeten, is er minder kans om anderen te besmetten en kan het coronavirus zich lastiger verspreiden. Thuiswerken blijft daarom ook de norm, tenzij het absoluut noodzakelijk is om naar het werk te gaan.’

Het kabinet roept ook op om niet te reizen tot half maart, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Om het thuiswerken te onderbreken mogen volwassenen een wandeling maken, met maximaal één andere volwassene. Zij mogen ook buiten met zijn tweeën sporten, op minimaal 1,5 meter afstand.

Steunmaatregelen en aandacht voor elkaar
Het kabinet roept op om de komende weken veerkracht te tonen, net als eerder dit jaar. Een lockdown heeft veel impact op de samenleving en de economie. Daarom ondersteunt het kabinet ondernemers en werkenden met het steun- en herstelpakket. Dat beweegt mee met de situatie: wie meer omzetverlies lijdt, krijgt meer steun.

De komende weken moeten mensen aandacht voor elkaar houden, op afstand of digitaal. Dat geldt voor familie, vrienden en buren. Maar ook voor collega’s onder elkaar en voor werkgevers voor hun werknemers.

Overzicht van alle maatregelen

Met ingang van dinsdag 15 december tenminste tot en met 19 januari:

 • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen
 • Ontvang thuis maximaal 2 personen van 13 jaar of ouder
 • Aantal locaties sluiten:
 • Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen)
 • Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen
 • Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc.
 • Dierenparken, pretparken, etc.
 • Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc.
 • Restaurants en cafés
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
 • Dringend advies om thuis te werken
 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
 • Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen
 • Boek tenminste tot medio maart geen reizen naar het buitenland en ga ook niet naar het buitenland
 • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan

Van 16 december tot en met tenminste 17 januari bieden onderwijsinstellingen voornamelijk onderwijs op afstand. In het voortgezet onderwijs kan praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten. De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten.

Kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, kunnen wel naar de basisschool of naar de kinderopvang en buitenschoolse opvang.

Er zijn uitzonderingen:

 • Op 24, 25 en 26 december mag je thuis 3 mensen van 13 jaar of ouder ontvangen
 • De zorg moet zoveel toegankelijk blijven. Uitvoerders van (para)medische beroepen mogen doorwerken.
 • Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen, drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens, winkels voor reparatie en onderhoud mogen openblijven. Doe-het-zelfzaken mogen een afhaalfunctie inrichten.
 • Servicepunten voor het ontvangen en versturen van pakketten mogen open blijven
 • Locaties voor zakelijke dienstverlening (banken, hypotheekverstrekking, makelaars) blijven open. Het loket van de gemeente, de rechtbank en andere overheidslocaties blijven ook open.
 • Boeken afhalen bij bibliotheken blijft mogelijk.
 • Buurthuizen blijven open voor dienstverlening aan kwetsbare mensen.
 • Topsporters in de topsportcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?