Corona: niet meer thuis blijven na contact met positief getest persoon

Het is voor werknemers niet meer nodig om thuis in isolatie te gaan, nadat zij in contact zijn geweest met iemand die positief heeft getest op het coronavirus. Wel moeten zij extra alert blijven op mogelijke klachten en als die er zijn een zelftest doen. Verder is het verstandig om uit de buurt te blijven van mensen met een zwakke gezondheid.

Wie in de buurt was van iemand met corona, moest tot 19 april 2022 nog in quarantaine gaan. Maar dat advies vervalt vanaf de datum, meldt de Rijksoverheid

Geen mondkapjes meer, wel bij vliegen
De regering waarschuwt dat iedereen waakzaam moet blijven, maar bijna alle coronamaatregelen zijn nu afgeschaft. Mensen die Nederland inreizen hebben geen gezondheidsverklaring meer nodig en het zelftestadvies na aankomst en op de 5e dag vervalt voor reizigers. Er is nog wel een mondkapjesplicht op vliegvelden en in het vliegtuig.

Als laatste vervalt ook het advies om een mondkapje te dragen op drukke plekken. Wanneer mensen dat zelf graag willen, kunnen ze er natuurlijk wel zelf voor kiezen om nog een mondkapje te dragen.

Wanneer nog wel in quarantaine?
Om verdere besmettingen en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het nog wel belangrijk om na contact met een positief getest persoon extra alert te zijn op klachten. Verder moet de werknemer direct testen bij klachten en contact met kwetsbaren voor 10 dagen vermijden.

Bij een positieve testuitslag geldt nog wel het dringende advies om in isolatie te gaan. Bij twijfel over het al dan niet in quarantaine gaan, heeft de overheid de Quarantainecheck op internet gezet. Na beantwoording van een aantal vragen, krijgt de invuller een advies op maat.

Basismaatregelen voor hygiëne blijven
Voorlopig blijven de basismaatregelen nog wel van kracht: houd je aan de hygiënemaatregelen zoals hoesten en niezen in de elleboog, was regelmatig je handen, blijf thuis bij klachten en zorg voor voldoende frisse lucht.

BLIJF VEILIG WERKEN: Hygiëneprotocol voor de werkplek

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?