Personeelsnet

Compliment voor bedrijven: stagiairs tevreden over hun stage en leerbaan

De begeleiding van MBO-studenten en stagiairs kost moeite en tijd, maar geeft ook de voldoening een bijdrage te leveren aan de vorming van jonge mensen die op de grens staan van de arbeidsmarkt. En ook de MBO-studenten zijn tevreden, want zij geven hun stages en leerbanen gemiddeld een 8.

Dat blijkt uit de derde BPV Monitor over 2018 van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De tevredenheid van bbl-studenten over de aansluiting van de werkzaamheden tijdens de leerbaan, nam toe van 79% in 2017 naar 83% in 2018.

Goed beeld van het beroep
Van de studenten was 67% tevreden over de voorbereiding door het leerbedrijf op de stage. In 2017 was dat 64%. Verder is 89% van de ruim 40.000 bevraagde praktijkopleiders tevreden over het werk dat de student heeft uitgevoerd tijdens de stage of leerbaan. Van de bijna 9.000 studenten is 92% tevreden of zeer tevreden over wat ze in die periode leerden.

Bijna alle studenten kregen een goed beeld van het beroep waarvoor ze leren. Ongeveer 90% van de respondenten geeft aan dat er op enig moment overleg was met het bedrijf en de school, al vond 25% dat het aantal contactmomenten te weinig was.

Investeren in de stagairs loont
Hannie Vlug, directievoorzitter SBB, vindt de resultaten een ‘compliment voor onderwijs en bedrijfsleven”. Wel moeten scholen en leerbedrijven blijven investeren in de kwaliteit van stages en leerbanen.

Want “investeren in goede begeleiding is voor leerbedrijven bovendien ook investeren in toekomstig personeel. Door de krapte op de arbeidsmarkt doen leerbedrijven extra hun best om studenten voor zich te winnen – in de werving en promotie, maar ook in de beste begeleiding. En dat loont. In veel gevallen gaat de student na een stage of leerbaan namelijk in dienst bij het leerbedrijf.”

Kwaliteit verbeteren
Met de BPV Monitor meten onderwijs en bedrijfsleven in SBB-verband sinds 2016 de kwaliteit en tevredenheid van het leren in de praktijk. Dat gebeurt door vragen te stellen aan de praktijkopleider van het erkende leerbedrijf en de student. De uitkomsten worden door leerbedrijven en scholen gebruikt om de kwaliteit van stages en leerbanen te verbeteren. In 2019 blijft SBB de tevredenheid meten.

In 2018 werden ruim 200.000 praktijkopleiders en 23.000 studenten uitgenodigd voor een evaluatie van de bpv-periode. Ruim 40.000 praktijkopleiders en bijna 9.000 studenten vulden de vragenlijsten volledig in.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?