Collega’s zetten HR onder druk om sneller nieuw personeel te werven

Eén van de belangrijkste taken van de HR-afdeling op dit moment is de werving en selectie van nieuw personeel. Organisaties zitten te springen om nieuw talent en zetten HR-professionals soms onder druk om sneller nieuw personeel te werven. Eén op de vier HR-professionals voelt zich dan opgejaagd door collega’s in de zoektocht naar geschikt personeel.

Dit blijkt uit onderzoek van HR & payroll dienstverlener Visma | YouServe onder 519 Nederlandse HR-professionals.

Bij een derde is werving de taak van HR alleen
HR-professionals voelen zich niet alleen opgejaagd bij de werving van geschikt personeel. Want ook hun verantwoordelijkheidsgevoel brengt spanningen met zich mee. Bij ruim één op de drie organisaties (34,7%) ligt de verantwoordelijkheid voor het vinden van talent volledig bij de HR-afdeling.

“Het is belangrijk om de druk die HR-professionals voelen weg te nemen”, benadrukt Simon Kornblum, director bij Visma | YouServe. “Human Resource Management is écht mensenwerk. Door digitalisering en optimalisatie van HR-processen, komt “tijd vrij voor HR-professionals om te kunnen focussen op de meer menselijke personeelszaken, als selectie, werving, coaching en ondersteuning,” denkt Kornblum.

Nieuwe manieren van werving proberen
Ruim tweederde van de ondervraagden heeft voldoende middelen om goed personeel te vinden. Daarvoor kan HR gebruik maken van toereikend advertentiebudget, ruimere arbeidsvoorwaarden of een groter salarisbudget.

Om nieuwe medewerkers aan te trekken, ziet een kleine meerderheid van de HR-professionals (55,5%) mogelijkheden in nieuwe manieren van werving en selectie. Daarbij denken zij bijvoorbeeld aan open hiring, waarbij iedereen kans heeft op een baan zonder sollicitatiegesprek, ongeacht verleden, opleiding of ervaring.

Niet altijd alle vaardigheden in huis
Simon Kornblum begrijpt dat de werving van talent een grote zorg is voor veel HR-professionals. “Zij zijn in veel gevallen verantwoordelijk voor het aantrekken van nieuw, getalenteerd personeel en dragen de zorg dat de organisatie met gekwalificeerde mensen blijft draaien. Het is belangrijk om de druk die HR-professionals voelen weg te nemen, en hen zo goed als mogelijk te ontzorgen.”

De HR-afdeling kan veel zelf, maar één op de drie HR-professionals geeft aan dat hun HR-afdeling niet over voldoende vaardigheden beschikt om op alle vlakken succesvol te zijn. Als voorbeeld geven zij daarvoor het gebrek aan ervaring in online marketing.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?