Cao-lonen stijgen toch weer: gemiddeld 8,2% in oktober 2023

In de nieuw afgesloten cao’s in oktober 2023, kwamen de loonafspraken gemiddeld op 8,2 procent uit. De afgelopen maanden stegen de cao-lonen met gemiddeld 7,4 procent juist weer wat minder, dus deze hoge stijging is waarschijnlijk wel een uitzondering binnen de meer gematigde trend.

Dat maakt werkgeversvereniging AWVN bekend, die de werkgeverskant van de cao-tafel adviseert over het af te sluiten arbeidsvoorwaardenpakket. Volgens AWVN is de stijging in oktober zo hoog, omdat er nu cao’s zijn vernieuwd die nog geen rekening hielden met de hoge inflatie van vorig jaar. 

Weinig cao’s afgesloten
In oktober zijn 14 nieuwe cao-akkoorden afgesloten die van invloed zijn op 140.000 werknemers. Dit aantal is lager dan gebruikelijk voor oktober, voornamelijk omdat er eerder in het jaar al veel cao's werden overeengekomen. Tot dusver zijn er in 2023 al 324 nieuwe cao's gesloten, met een gemiddelde loonafspraak van 7,4 procent over het hele jaar.

AWVN benadrukt dat de cijfers van oktober met voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd. Het beperkte aantal cao's in oktober en enkele hoge afspraken hebben het maandgemiddelde sterk beïnvloed. Veel cao's die in oktober werden afgesloten, waren nog niet aangepast aan de periode van hoge inflatie. AWVN verwacht dat de loonafspraken in de komende maanden meer overeen zullen komen met de afnemende inflatiecijfers.

Normale loonontwikkeling
Het onderliggende patroon in de onderhandelingen volgt een normaal patroon: na gunstige economische berichten volgen, met een vertraging van een jaar of meer, stijgende loonafspraken. Na slechte economische berichten volgen, eveneens vertraagd, lagere afspraken.

De hoogte van de loonafspraken wordt daarom de komende tijd bepaald door ontwikkelingen als verslechterd economisch nieuws, dalende industriële productie, stijging van het aantal faillissementen, lagere inflatie en krapte op de arbeidsmarkt.

Kijk naar de lange termijn
Het advies van AWVN is daarom om naar de langere termijn te kijken voor een beter begrip van de loonafspraken. De organisatie verwacht dus niet dat er sprake zal zijn van een stijgende trend in de cao-lonen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?