Personeelsnet

Cao-lonen stijgen in mei opnieuw harder dan inflatie

In mei 2018, zijn de gemiddelde loonafspraken in cao’s uitgekomen op 2,5 procent. Aangezien de inflatie op 1,7 procent stond, betekent dit dus een positieve koopkrachtontwikkeling voor werknemers. Daarmee is dit de derde maand op rij, dat de lonen hoger zijn dan de geldontwaarding.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van werkgevers. AWVN is betrokken bij het merendeel van alle 850 Nederlandse cao’s en bij een belangrijk deel van de arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.

Mei is de derde achtereenvolgende maand dat de loonafspraken gemiddeld rond de 2,5 procent uitkwamen. Het gemiddelde van de contractloonstijgingen voor alle 2018-akkoorden bedraagt 2,27 procent en loopt nog steeds op.

Nieuwe cao voor 1,25 miljoen werknemers
Afgelopen maand kwamen 23 nieuwe cao’s tot stand. In 2018 lopen in totaal 381 cao’s af voor 2,2 miljoen werknemers. Daarvan werden in de eerste vijf maanden van 2018 118 cao’s vernieuwd voor 1,25 miljoen werknemers. Het tempo waarin cao’s worden vernieuwd, ligt in lijn met dat van andere jaren.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?