Bloemen houden van mensen

Werknemers fleuren op met een bloemetje. Zou het niet mooi zijn als dat een feit is? Even een onderzoeksbureau inhuren, een persbericht versturen en klaar is kees. Zo moet het Bloemenbureau Holland ongeveer hebben gedacht. Echt wetenschappelijk onderzoek zou helaas te kostbaar zijn en te lang duren. Toevallig was TNO wel bereid om een literatuuronderzoek te doen. En gelukkig voor het Bloemenbureau: planten helpen een beetje op het werk. Het gaat volgens de onderzoekers om kleine effecten. Werknemers ervaren een prettiger werkomgeving en deze kan leiden tot minder gezondheidsklachten, een verbeterd welbevinden en een hogere productie. Een echte vermindering van het binnenklimaat doordat planten de lucht filteren, is volgens de onderzoekers echter moeilijk te bereiken. TNO wijst er nadrukkelijk op dat meer onderzoek nodig is, bijvoorbeeld naar "de optimale dosering van planten". Zelf weet ik ook nog wel wat vragen: helpen planten bij alle werknemers, hebben echte rozen een beter effect dan kunstbloemen, heeft een cactus eenzelfde effect als een bosje Tulpen?

Werknemers fleuren op met een bloemetje. Zou het niet mooi zijn als dat een feit is? Even een onderzoeksbureau inhuren, een persbericht versturen en klaar is kees.

Zo moet het Bloemenbureau Holland ongeveer hebben gedacht.
Echt wetenschappelijk onderzoek zou helaas te kostbaar zijn en te lang duren. Toevallig was TNO wel bereid om een literatuuronderzoek te doen.

En gelukkig voor het Bloemenbureau: planten helpen een beetje op het werk. Het gaat volgens de onderzoekers om kleine effecten. Werknemers ervaren een prettiger werkomgeving en deze kan leiden tot minder gezondheidsklachten, een verbeterd welbevinden en een hogere productie. Een echte vermindering van het binnenklimaat doordat planten de lucht filteren, is volgens de onderzoekers echter moeilijk te bereiken.

TNO wijst er nadrukkelijk op dat meer onderzoek nodig is, bijvoorbeeld naar "de optimale dosering van planten". Zelf weet ik ook nog wel wat vragen: helpen planten bij alle werknemers, hebben echte rozen een beter effect dan kunstbloemen, heeft een cactus eenzelfde effect als een bosje Tulpen?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?