Arbeidsmarkt koelt af: meer werkloosheid, personeelstekort daalt

De krapte op de arbeidsmarkt neemt langzaam maar zeker af. Verschillende indicatoren wijzen op een omslag: de werkloosheid is gestegen naar 3,9% – nog altijd laag, maar wel het hoogste percentage in vier jaar. Ook wordt het vinden én behouden van werk iets minder vanzelfsprekend. Met name werklozen vinden minder snel een baan dan in de afgelopen jaren.

Tegelijkertijd ziet een iets kleiner aandeel van de werkgevers het personeelstekort als grootste knelpunt. In het eerste kwartaal van 2025 noemt 33,9% van de ondernemers dit als belemmering in hun bedrijfsvoering, tegen 35,8% een kwartaal eerder. Ter vergelijking: tijdens de piek halverwege 2022 gold dit voor bijna de helft van de bedrijven.

Deze arbeidsmarktcijfers van Intelligence Group tonen aan dat de extreme krapte geleidelijk afneemt. Voor HR en werkgevers kan dit ruimte bieden om gerichter te werven en meer keuze te krijgen in de arbeidsmarkt, zonder direct te spreken van overschot of paniek.

Economie groeit nauwelijks, overheid geeft wel geld uit
De economie groeide in het eerste kwartaal van 2025 met 2,0% ten opzichte van een jaar eerder. Maar ten opzichte van het vorige kwartaal was de toename slechts 0,1%. Die beperkte groei werd vrijwel volledig gedragen door de overheid: overheidsconsumptie en overheidsbanen namen toe. In tegenstelling tot eerdere jaren daalden de particuliere consumptie, investeringen en export.

Hoewel de totale arbeidsproductiviteit slechts beperkt steeg, doet de commerciële sector het beter. In de sectoren buiten overheid, onderwijs en vastgoed groeit de arbeidsproductiviteit al drie kwartalen op rij fors. Dat is bemoedigend nieuws voor werkgevers die onder druk staan om met minder mensen méér te doen.

Meer onzekerheid sinds handelsoorlog
De onzekerheid op economisch gebied is sinds april sterk toegenomen, zeker toen de handelsoorlog tussen de VS, China en de EU escaleerde. Beurzen kregen een flinke klap, en ook het vertrouwen van ondernemers en consumenten zakte weg. Het consumentenvertrouwen daalde in april naar -37. De verwachting over de economische situatie in de komende twaalf maanden is met een score van -59 zelfs op het laagste punt in ruim twee jaar beland.

Tegelijkertijd blijft de inflatie in Nederland relatief hoog. In april bedroeg de prijsstijging 4,1%, wat Nederland – na Estland – tot koploper maakt in de Europese inflatiestatistieken.

Conclusie voor HR en werkgevers
De arbeidsmarkt lijkt in rustiger vaarwater te komen, maar staat tegelijk onder druk door economische onzekerheid en hoge inflatie. De arbeidsmarktcijfers zijn geen reden tot paniek, want iets meer ontspanning op de arbeidsmarkt zou goed zijn, stelt Intelligence Group. De laatste cijfers laten wel zien aan dat er duidelijk sprake is van een kanteling op de arbeidsmarkt.

Voor HR betekent dit: wervingsstrategieën herijken, inzetbaarheid van medewerkers optimaliseren en alert blijven op signalen van verminderde motivatie of vertrouwen onder personeel. De ruimte om te ademen is er – maar stabiliteit is allesbehalve vanzelfsprekend.


HANDIGE TOOLS VOOR HR: Doe het samen met HR TOOLS & EXTRA'S

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?