Arbeidsmarkt gespannen in 8 provincies: top 15 krappe beroepen

Het wordt voor werkgevers nu echt lastig om vacatures in te vullen. In acht van de twaalf Nederlandse provincies is nu sprake van arbeidsmarktkrapte. Twee jaar geleden was dit nog in geen enkele provincie het geval. UWV heeft in beeld gebracht voor welke 15 beroepen de meeste vraag naar personeel bestaat.

Door de grote hoeveelheid vacatures lukt het meer mensen om betaald werk te vinden, gemiddeld met wel 13 duizend per maand. In februari waren er daardoor ruim 8,9 miljoen werkenden. Het aantal werklozen daalde met gemiddeld 5 duizend per maand tot 312 duizend.

Minder WW-uitkeringen
Deze ontwikkeling is terug te zien in het dalend aantal WW-uitkeringen. In vergelijking met vorig jaar is het aantal WW-uitkeringen met 17 procent afgenomen tot 274 duizend. Vooral werkgevers in de bouw, zorg, onderwijs, techniek en ICT hebben moeite om personeel te vinden. In de bouwsector ontstaan de meeste beroepen waar weinig werkzoekenden voor te vinden zijn. Dat beeld komt terug in de top 15 ‘krappe beroepen’ die UWV heeft opgesteld.

Top 15 krappe beroepen

Machinemonteurs

Bouwarbeiders afbouw

Elektriciens en elektronicamonteurs

Software- en applicatieontwikkelaars

Elektrotechnisch ingenieurs

Ingenieurs

Timmerlieden

Vrachtwagenchauffeurs

Databank- en netwerkspecialisten

Assemblagemedewerkers

Automonteurs

Productiemachinebedieners

Loodgieters en pijpfitters

Productieleiders industrie en bouw

Transportplanners en logistiek medewerkers

Krapte in het land
De arbeidsmarkt is in de afgelopen paar jaar in een hoog tempo krapper geworden. Eind 2018 was de arbeidsmarkt in acht van de twaalf provincies krap, terwijl dit twee jaar eerder nog in geen van de provincies het geval was.

Eind 2018 waren er vier provincies met een ‘gemiddelde’ arbeidsmarkt. Dit zijn Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen. Hier zijn nog relatief voldoende werkzoekenden voor het aantal vacatures te vinden. Toch kan het zijn dat de arbeidsmarkt daar in bepaalde beroepen wel krap is. Zo is de arbeidsmarkt voor ICT-personeel in alle provincies krap of zelfs zeer krap te noemen.

Zeeland krapste arbeidsmarkt
Werkgevers in Zeeland hebben de meeste moeite om personeel te vinden. In deze provincie is het vooral lastig om vacatures voor dienstverlenende beroepen in te vullen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om schoonmakers en horecapersoneel. Naast een groot tekort aan ICT-specialisten, is de behoefte aan technisch personeel in Zeeland erg groot.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?