Personeelsnet

Aan de directietafel is de arbeidsmarkt nu het meest besproken onderwerp

De krapte op de arbeidsmarkt houdt veel bestuurders in Nederland bezig. Dit onderwerp is in 2022 het meest besproken aan de Nederlandse directietafels. Want organisaties zijn dringend op zoek naar goede mensen. Daarbij heeft het behouden van personeel nu de hoogste prioriteit.

Dat zijn conclusies uit het Berenschot Strategie Trendsonderzoek 2022. In totaal hebben dit jaar 541 respondenten deelgenomen aan het onderzoek. Zij werken in de top van het Nederlandse bedrijfsleven en bij semipublieke, onderwijs- en zorgorganisaties.

Behouden van personeel het belangrijkst
De omstandigheden op de arbeidsmarkt hebben grote gevolgen voor de strategische koers, volgens bijna de helft van de respondenten. Veel organisaties verwachten groei, maar die wordt belemmerd als er niet voldoende mensen zijn. Er is vooral behoefte aan hoger en technologisch geschoold personeel.

Maar de arbeidsmarkt is krap: de gevolgen van de vergrijzing beginnen nu echt pijn te doen. Daarom blijft het vasthouden van het juiste personeel een belangrijke voorwaarde voor verdere groei. Bedrijven komen hun personeel tegemoet met hybride werken, waaraan werknemers tijdens de coronacrisis zijn gaan wennen.

Directie vindt arbeidsmarkt belangrijkste bespreekpunt
De krapte op de arbeidsmarkt houdt veel bestuurders in Nederland bezig, net als duurzaamheid en de gevolgen van de energietransitie. Directies praten daardoor nu minder over onderwerpen als innovatie, veranderde klantbehoeften en nieuwe businessmodellen. Er is daarmee dus een verschuiving in prioriteit te zien van externe factoren naar de interne bedrijfsvoering, constateert Berenschot.

In vrijwel alle sectoren heeft de arbeidsmarkt prioriteit. Verschillen zijn er daarnaast ook. Zo zijn binnen de Industrie innovatie en disruptie de meest besproken onderwerpen in de directiekamer. Bij Financial Services, Onderwijs & Research en bij de Overheid is de impact van digitalisering groot. De energietransitie speelt met name in de Utilities. Binnen de Bouw hebben duurzaamheid en MVO de grootste impact op de strategie.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?