Personeelsnet

Overleg over toekomst pensioenen wordt hervat

Vakbonden, werkgevers en pensioenfondsen gaan deze week weer met minister Koolmees (SZW) aan tafel om te overleggen over de toekomst van onze pensioenen. Achter de schermen is druk overlegd om de voorwaarden voor een herstart van het overleg. De minister heeft nu een handreiking gedaan, waarmee de pensioenleeftijd voorlopig kan worden bevroren op 66 jaar en vier maanden. Ook ziet de minister een mogelijke oplossing voor mensen met zware beroepen.

De vakbonden wilden niet aan tafel als de pensioenleeftijd maar door blijft stijgen. Vorige week toonde de grote OV-staking aan, dat voor deze opstelling onder de bevolking veel begrip bestaat. Vakbond FNV is positief over de verklaring van minister Koolmees over het hervatten van het pensioenoverleg. De bond is blij dat het kabinet ‘inziet dat er ook voor de lange termijn ruimte moet worden geboden voor een tijdig pensioen.’

Werknemersorganisaties leggen eisen op tafel
De gezamenlijke vakbonden voeren actie voor de volgende eisen:

  • Bevriezing van de AOW-leeftijd
  • Geen fiscale boete meer op eerder stoppen met werken, zodat mensen met zwaar werk gezond hun pensioen kunnen halen
  • Indexatie voor elke generatie, waardoor het pensioen meestijgt met de prijzen
  • Een pensioen voor iedereen, ook voor zelfstandigen en mensen met een onzeker contract.

Werkgevers willen vertrouwen terugbrengen in pensioenen
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de hervatting van het pensioenoverleg. Ze vinden het vooral 'essentieel om tot afspraken te komen waardoor we jong en oud weer vertrouwen geven in het pensioenstelsel, kortingen afwenden en oplossingen vinden voor bijvoorbeeld de zware beroepen'.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?