Personeelsnet

Werknemers willen verplicht mondkapje op de werkvloer 

Werkend Nederland heeft behoefte aan duidelijkheid vanuit het kabinet over de coronaregels op het werk. Als werknemers moeten kiezen tussen een verplicht mondkapje op het werk, of een dringend advies daarvoor, kiest tweederde voor een verplichting. Dit geldt voor zowel klanten, omstanders als voor werkenden zelf.

Zes van de tien werknemers vindt de huidige kabinetsregels onduidelijk en verwarrend. Verder worden ook de coronaregels op het werk niet altijd goed nageleefd. Van de werkenden vindt 36% dat het mondkapje op de werkvloer ronduit verplicht moet worden. Als ze moeten kiezen tussen een verplichting en een dringende aanbeveling, kiest tweederde voor een verplicht mondkapje op het werk, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV onder 1250 leden.

Anderhalve meter niet altijd de norm
Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin blijkt uit de cijfers dat de cijfers dat werkend Nederland behoefte heeft aan duidelijkheid vanuit het kabinet. Zo voelt een kwart van de ondervraagden zich op de werkvloer niet veilig tegen coronabesmetting. Daarnaast stelt 1 op de 3 dat de anderhalve meter niet wordt nageleefd op het werk. 

‘We pleiten daarom voor scherpe richtlijnen van het kabinet, ook voor op de werkvloer’, benadrukt Fortuin. ‘Zeker in beroepen waar de anderhalve meter afstand nauwelijks haalbaar is, zou iedereen een mondkapje moeten dragen: in winkels, horeca en de productie. Dit geldt voor zowel klanten, omstanders als voor werkenden zelf. We moeten hier samen doorheen.’ Het CNV wil dat ook dat tempo wordt gemaakt met sneltesten, zodat iedereen met klachten binnen korte tijd weet waar hij of zij aan toe is.

Veiligheidsvoorschriften naleven
Bij werkgevers en collega’s onderling, valt er ook nog een slag te maken in het naleven van de veiligheidsvoorschriften. Eén op de vijf van de ondervraagden stelt dat mensen met klachten (zoals verkoudheid) gewoon naar het werk komen. Verder zegt 12% dat de werkgever steeds lakser omgaat met coronaregels. Bij de ondervraagden die thuis kunnen werken, wordt 16% toch gevraagd om naar kantoor te komen.

Fortuin: ‘Als we dit doortrekken naar alle werkenden, betekent het dat 1,5 miljoen werkenden collega’s om zich heen hebben met klachten. De werkplek wordt daarmee een broeinest voor coronabesmetting. We komen hier alleen doorheen als iedereen zich aan de maatregelen houdt, zowel werkgevers als werknemers.’

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?