Werknemers bezorgd over recessie; HR kan mensen door moeilijke periode loodsen

Bijna negen op de tien ondervraagde MKB-werknemers maakt zich zorgen over de gevolgen van een mogelijke recessie. Daarbij zijn veel werknemers er niet gerust op dat hun bedrijf dan zal blijven investeren in mensen. Het HR-team heeft een belangrijke ondersteunende rol om het bedrijf en de mensen verder te helpen.

Dat blijkt uit een nieuwe survey van HR-softwareleverancier Personio, gehouden onder 1.000 werknemers en 500 HR-managers van Nederlandse mkb-bedrijven met 10 tot 2.000 werknemers.

HR moet zich voorbereiden op ondersteunende rol
Negen van de tien werknemers zegt dat hun werkgever iets kan doen om de werknemerservaring te verbeteren. Bijvoorbeeld door goede communicatie naar de medewerkers, meer loopbaanmogelijkheden en een betere werk-privébalans. Ruim de helft van de werknemers raakt gefrustreerd als HR er lang over doet om hun vragen te beantwoorden. Ze zien dat als teken dat het bedrijf geen prioriteit geeft aan zijn mensen.

HR kan met passende informatie duidelijkheid verschaffen aan werknemers en zo hun zorgen wegnemen. Maar lang niet alle Nederlandse HR-managers zijn er gerust op dat hun team klaar is om het bedrijf te ondersteunen bij een eventuele recessie. Slechts één op de drie zegt dat ze goed zijn voorbereid om deze uitdaging aan te gaan. Ruim de helft zegt enigszins voorbereid te zijn. Van de HR-managers die zeggen voorbereid te zijn, stelt een derde dat dit te danken is aan goede HR- en businesstools.

Factoren die HR afremmen bij het ondersteunen van personeel
HR speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van managers en medewerkers bij een eventuele economische recessie, maar wordt hierbij vaak afgeremd door verschillende factoren:

  • Niet voldoende budget om te zorgen voor een goede werknemerservaring (29,4%)
  • Te veel handmatige/administratieve taken (23,5%)
  • Niet voldoende tijd/mensen voor strategisch werk (23,5%)
  • Gebrek aan data en inzichten over het bedrijf (23,5%)
  • Inefficiënte HR-processen (17,7%)
  • HR heeft niet voldoende invloed binnen het bedrijf (11,8%)

HR-team moet mensen door moeilijke periode loodsen
HR-managers vinden efficientere processen het belangrijkst om hun bedrijf door moeilijke tijden te loodsen. Een duurzame, lange-termijn HR-strategie komt op de tweede plaats, gevolgd door een goede bedrijfscultuur, meer tijd voor strategisch werk en betere data en analytics om goede beslissingen te kunnen nemen.

Volgens Koen Stam, Head of Benelux voor Personio, laten de onderzoeksresultaten zien dat werknemers zich zorgen maken of hun bedrijf nog zal blijven investeren in mensen als we in een economische recessie terecht komen. “Het HR-team is dan enorm belangrijk om bedrijven en hun mensen door deze onzekere periode te loodsen en het steeds schaarser wordende talent vast te houden. Goede communicatie en efficiënte processen zijn daarbij belangrijke aandachtspunten,” stelt Stam. “Daarvoor moet HR wel over de juiste informatie en tools beschikken, zodat ze minder tijd kwijt zijn aan puur administratieve zaken en zich meer kunnen focussen op strategie.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?