Personeelsnet

Vraag naar mensen MBO-diploma stijgt sterk

Werkgevers zijn massaal op zoek naar medewerkers op MBO-niveau. Het aandeel vacatures voor MBO’ers is de afgelopen 2 jaar veel sterker gestegen dan voor medewerkers op HBO- of WO-niveau. Ook is het steeds lastiger om MBO-vacatures in te vullen.

Dat blijkt uit data-analyse door internationale vacaturezoekmachine Adzuna.

Volgens Thomas De Schuyter van Adzuna blijft een diploma belangrijk, omdat het deuren opent naar een baan. “Werkzoekenden met een MBO-diploma hebben nu veel meer mogelijkheden dan twee jaar geleden, vooral in sectoren als techniek, logistiek en industrie.”

Vraag naar MBO’ers drukt gemiddeld salaris
De toename in vacatures op MBO-niveau, zorgt voor een daling in het gemiddeld aangeboden salaris in heel Nederland. Want werkgevers bieden voor MBO-vacatures gemiddeld 18% minder salaris dan het Nederlands gemiddelde. Het geboden salaris in vacatures met WO-niveau ligt gemiddeld 21% hoger dan het Nederlands gemiddelde. Voor HBO-niveau is dit +7%.

Vooral de sectoren Logistiek en Gezondheidszorg kennen zeer grote salarisverschillen tussen hoog- en laagopgeleiden. Het gemiddeld salaris in de gezondheidszorg wordt sterk bepaald door hoge salarissen voor hoogopgeleiden. Zo is het gemiddeld aangeboden salaris voor een basisarts €53.834.

Zelfde diploma, meer salaris
Voor sectoren als Klantenservice, Techniek en Verkoop ligt het aangeboden salaris per opleidingsniveau relatief dicht bij elkaar. Voor een beter salaris, kan het voor MBO’ers interessant zijn om van sector te veranderen. Werkgevers in een ander sector bieden soms meer salaris voor het zelfde MBO-diploma.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?