Personeelsnet

Tegemoetkoming Vaste Lasten ook voor grote bedrijven

Vanaf vandaag kunnen ook grote bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis, een tegemoetkoming krijgen voor hun vaste lasten. Grote bedrijven die dat willen, hebben tot 10 juni de tijd om hiervoor een aanvraag te doen. De maximale tegemoetkoming is 600.000 euro voor het eerste kwartaal van 2021. Voor grote winkelbedrijven kan daar nog 300.000 euro bovenop komen.

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL-regeling) gaat voor het eerst open voor bedrijven met meer dan 250 werknemers (fte) of meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar en een balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro.

Voor grote bedrijven, of een groep verbonden ondernemingen, geldt dat het bedrijf of de groep minimaal 30% omzetverlies heeft in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019. Het subsidiepercentage is zowel voor grote- als mkb-bedrijven maximaal 85%.

Eén aanvraag per concern
Wanneer meer grote bedrijven onderdeel zijn van een concern, worden die voor de TVL gezien als één partij. Een groep bedrijven kan daarom maximaal één TVL-aanvraag doen, waarbij de maximale staatssteungrens geldt voor gehele groep. Voor een groot bedrijf of groep verbonden ondernemingen geldt een maximale subsidie van 600.000 euro voor het eerste kwartaal.

Voor de aanvraag moet het concern uitgaan van de activiteiten die het representatiefst zijn voor de omzet van het concern. De betreffende  onderneming vraagt vervolgens TVL aan voor de hele groep. Bij de aanvraag moet een accountantsverklaring worden ingeleverd. Daarvoor is met de Nederlandse Beroepsvereniging voor Accountants een standaardverklaring ontwikkeld.

Meer aanvraagtijd voor grote bedrijven
Om grote bedrijven voldoende tijd te geven om de TVL voor het eerste kwartaal van 2021 aan te vragen, blijft voor hen de regeling open tot 10 juni 2021 (17:00 uur). De accountantsverklaring kan wel later worden ingeleverd. Voor mkb-bedrijven staat de regeling sinds 15 februari open en sluit op 18 mei om 17:00 uur.

Ondernemers kunnen de TVL-steun aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?