Recruitment: kandidaten gebruiken ChatGPT om hun cv's op te fleuren

Recruiters kunnen kandidaten niet meer goed beoordelen op het eerste schriftelijke contact dat zij met hen hebben. Want uit recent onderzoek blijkt namelijk, dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse werkzoekenden gebruik maakt van AI-tools zoals ChatGPT om hun sollicitatiebrieven en cv’s op te peppen. Wat betekent dit voor werving- en selectiemedewerkers? Hoe selecteer je de juiste kandidaat, als je niet zeker kan zijn dat cv’s en sollicitatiebrieven door mensen zijn geschreven?

Onderzoek van cybersecurity-dienstverlener Kaspersky suggereert dat sollicitanten tools voor kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om hun schriftelijke en communicatieve vaardigheden te versterken. Daardoor bestaat het risico dat werkgevers kandidaten uitnodigen die misschien niet over de benodigde vaardigheden beschikken voor bepaalde functies.

Voorzichtig zijn met AI
Werkzoekenden moeten voorzichtig zijn met het gebruik van ChatGPT, waarschuwt kapersky, want hoewel het kan helpen hun droombaan te bemachtigen, leiden hun pogingen om de waarheid te verdraaien later vaak tot problemen.

Werkgevers moeten zich niet laten misleiden door een flitsend cv of goede motivatiebrief. Het blijft van belang om kandidaten in de praktijk op de proef te stellen tijdens de wervingsfase, zodat er geen mismatch ontstaat.

Pro-actief en kritisch blijven
Het gebruik van AI in sollicitatieprocessen is onvermijdelijk gezien de voortdurende technologische vooruitgang. Recruiters gebruiken AI al jaren, bijvoorbeeld wanneer zij kandidaten zoeken bij LinkedIn. En kunstmatige intelligentie maakt soms ook al deel uit van de HR-softwareprogramma’s die zij gebruiken.

Door echter proactief en kritisch te blijven, kunnen werving- en selectiemedewerkers ervoor zorgen dat ze het beste talent voor hun organisatie vinden, ongeacht de technologische hulpmiddelen die kandidaten kiezen te gebruiken.

AI Tips voor werving- en selectiemedewerkers:

Blijf kritisch op de inhoud: Een cv of sollicitatiebrief kan er op het eerste gezicht perfect uitzien, maar het is belangrijk om kritisch te zijn op de inhoud. Zijn de vaardigheden en ervaringen van de sollicitant in lijn met wat je van de functie verwacht?

Ga niet alleen af op mooie woorden: Een selectie-interview kan meer inzicht geven in de ware capaciteiten van een kandidaat. Stel specifieke vragen over hun ervaring en hoe ze bepaalde situaties in het verleden hebben aangepakt.

Test vaardigheden in de praktijk: Overweeg het afnemen van praktijktesten (op de werkvloer) of assessments om de vaardigheden van een kandidaat te bevestigen. Dit kan vooral handig zijn voor functies die specifieke technische of schriftelijke vaardigheden vereisen.

Bel referenties na: Neem contact op met vorige werkgevers of referenties om een beter beeld te krijgen van de daadwerkelijke vaardigheden en ervaring van de sollicitant.

Wees transparant: Maak kandidaten duidelijk wat het bedrijfsbeleid is met betrekking tot het gebruik van AI in sollicitatieprocessen. Dit kan potentiële problemen in latere stadia voorkomen.


MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?