In aanloop naar nieuw stelsel gaan pensioenen voor het eerst in jaren omhoog

De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen steeg in juni 2022 naar 115 procent. Pensioenfondsen profiteren aan de ene kant van hogere rentes, maar zien daarmee wel hun beleggingsportefeuille dalen. In aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel, besloten grote fondsen om de pensioenen voor het eerst in jaren toch te indexeren.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Portefeuille daalt verder door oplopende rente
De pensioenfondsen verkeren nog steeds in een lastige omgeving. De inflatie blijft hoog in Europa en de VS, waardoor centrale banken de rente sneller verhogen. En hogere rente betekent meestal dat bedrijven minder kunnen investeren en de waarde van aandelen daalt. Dat de bedrijvigheid afneemt, is ook te zien aan de inkopersindex, die verder daalt, maar nog wel positief is. De kans dat westerse economieën in een recessie komen, is daarmee waarschijnlijker.

Verdere complicatie is het sanctiepakket tegen Rusland, waaronder de prijzen voor energie en olieproducten omhoog schieten. In totaal behaalden de pensioenfondsen daardoor een negatief rendement van 6,2%.

Grote pensioenfondsen besluiten tot indexatie
Afgelopen week hebben pensioenfondsen PME, ABP en PRWI aangekondigd gebruik te maken van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die fondsen ruimte biedt om vanaf 1 juli te indexeren op basis van de versoepelde regels. De indexaties gebeuren op basis van de dekkingsgraad van 1 januari 2022.

“Wij zien nog aarzeling bij fondsen; ze zijn bang verwachtingen te scheppen”, zegt Frank Driessen van Aon Nederland. “Maar als er één schaap over de dam is, volgen er mogelijk meer. Wij begrijpen ook dat het een moeilijke afweging is. Voor de overgang naar het nieuwe stelsel is ook geld nodig. Aan de andere kant voelen gepensioneerden en werknemers de gevolgen van de hoge inflatie dagelijks in hun portemonnee.”

Nieuw pensioenstelsel blijft nodig
Ondanks het feit dat de behandeling van het wetsvoorstel Toekomst Pensioenen tot na de zomer is uitgesteld, zijn de meeste fondsen volop bezig met de voorbereidingen voor de overgang. Pensioenfondsen en sociale partners investeren veel tijd en geld in het nieuwe systeem. Diverse partijen hebben zelfs al een keuze gemaakt voor een contractvorm. Zo gaan Heineken en Openbare Bibliotheken voor de solidaire premieregeling, waar NN het flexibele contract kiest.

Het is de bedoeling dat de complexe pensioenwet op 1 januari 2023 van start gaat. De overgang is volgens Aon nodig om een houdbaar stelsel te verkrijgen, waarbij de premie het uitgangspunt is. De pensioenuitkomst is daarbij geen gegeven meer. Het uiteindelijke pensioen wordt daarmee de uitkomst van de premie-inleg en rendementen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?