Opnieuw meer vacatures: organisaties hebben ook extra HR-mensen nodig

De Nederlandse arbeidsmarkt lijkt weer krapper te worden, want sinds augustus neemt het aantal openstaande vacatures weer toe. Voor HR-professionals biedt dit nieuws ook kansen voor de eigen carrière. Want ook het aandeel HR-vacatures stijgt aanzienlijk.

Volgens een recente analyse van vacaturesite Indeed bevindt het huidige vacatureniveau zich nu 35,4 procentpunt boven het niveau van tijdens de coronacrisis. Een punt om rekening mee te houden bij het analyseren van de (toekomstige) personeelsbehoefte bij de eigen organisatie.

Groeiende vraag naar HR-mensen
HR is één van de gebieden waar de vraag naar professionals toeneemt, samen met de onderwijs-, retail- en accountancybranche. Organisaties blijven behoefte houden aan goed toegerust personeel en hebben daarom HR-professionals nodig. Voor personeelsweving, uiteraard, maar ook voor het behoud en opleiden van talenten binnen de organisatie. 

Voor HR-mensen in de onderwijssector is de uitdaging nog groter. Want in die sector zijn driekwart meer vacatures dan voor de pandemie. HR-teams worden daar geconfronteerd met de uitdaging om creatieve oplossingen te vinden voor het lerarentekort.

Vacturetrend sep 23 to feb 20.png

Procentueel verschil vacatures september 2023 tov februari 2020. bron: Indeed

Gelijk op met Duitsland, maar niet met België

Op internationaal niveau weerspiegelen Nederlandse trends de situatie in Duitsland, maar contrasteren met België en het VK, waar minder vacatures openstaan dan tijdens de coronacrisis.

Stan Snijders, Managing Director van Indeed, stelt dat in ons land een gezondere balans ontstaat tussen het aantal werkzoekenden en openstaande functies. "Desondanks is er nog steeds sprake van een krapte op de arbeidsmarkt."

Nieuwe wegen voor HR ontdekken
Nu de uitdaging voor het werven van taleneten zo groot zijn, zouden HR-teams de gelegenheid moeten nemen om innovatief HR-beleid te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het aanpassen van de recruitmentstrategie, of het benutten van technologie en AI in talentacquisitie.

Door te focussen op de werknemerservaring kunnen talenten voor de organisatie behouden blijven, zodat organisaties ook minder hoeven te werven op de competitieve arbeidsmarkt van dit moment.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?