Personeelsnet

Nederlandse werknemer onzekerder over eigen kunnen

HR-managers moeten opletten, want werknemers gaan gebukt onder onzekerheden. Europees gezien hebben we in Nederland zelfs het minste vertrouwen in eigen kunnen. Hoe hoger onze leeftijd, hoe lager het vertrouwen is in de benodigde skills voor ons werk. Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse werknemers vreest bovendien voor hun baan door automatisering. HR moet daarom gericht inzetten op herscholing van het personeel.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘The Workforce View’ van HR-dienstverlener ADP naar de gedachten, houding, verwachtingen en zorgen van bijna 10.000 Europese werknemers, waaronder ruim 1.300 Nederlanders. Het is het derde jaar dat dit onderzoek plaatsvindt.

“Het is zorgwekkend dat steeds minder werknemers zich zelfverzekerd voelen in hun werk,” stelt Martijn Brand, Directeur ADP Nederland. “Goed presteren op je werk begint met geloof in eigen kunnen. Wie zich te zeer vervangbaar of niet capabel genoeg voelt voor zijn functie, pakt uit angst voor het verlies van zijn baan vaak extra taken op die buiten zijn functie vallen. Daarmee groeit het gevaar van stress of zelfs een burn-out op langere termijn.”

Goed presteren begint met geloof in eigen kunnen
Nog maar iets meer dan driekwart (78%) van de Nederlandse werknemers heeft vertrouwen in zijn eigen vaardigheden. Dat is het laagst van de vergeleken Europese landen en een forse daling van zes procentpunt ten opzichte van vorig jaar.

Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse beroepsbevolking vreest dat zijn werk op enig moment in de toekomst geautomatiseerd wordt. In andere Europese landen ligt dat gemiddeld hoger (28%). Italiaanse werknemers (40%) maken zich de meeste zorgen over automatisering; Zwitserse en Poolse werknemers (beiden 20%) het minst.

Helft werknemers wordt niet voorbereid op automatisering
Bijna de helft (47%) van de Nederlandse werknemers zegt dat zijn werkgever momenteel niets doet aan bij- of herscholing van werknemers ter voorbereiding op automatisering. Volgens 14% is zijn werkgever dit nog van plan.

HR-managers moeten meer oog hebben voor de onzekerheden van werknemers en actiever herscholing aanbieden, vindt Brand. “Twijfels nu en dan zijn geen probleem, zolang werknemers deze maar durven delen en van hun werkgever handvatten krijgen om aan hun skills te werken. Complimenten en een goede beloning kunnen ook helpen. Als je wel degelijk capabel bent en goed presteert, wil je dat ook merken aan de feedback die je krijgt. Het liefst meer dan één keer per jaar.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?