Mkb vindt ontwikkeling medewerkers de grootste uitdaging

Het blijft lastig om goed personeel te vinden. Maar mkb-werkgevers vinden aantrekkelijk werkgeverschap en de ontwikkeling van werknemers grotere personele uitdagingen dan werving van nieuwe medewerkers.

Dit blijkt uit de Hr Marktmonitor van HR-dienstverlener Unique en Motivaction, waaraan ruim 2100 werkgevers uit het mkb en grootbedrijf en 2300 werknemers meewerkten.

Verschil grootbedrijf en mkb
Bij het grootbedrijf is aantrekkelijk werkgeverschap de grootste uitdaging (47%), gevolgd door groei en ontwikkeling van medewerkers (45%) en werving (44%).

Binnen het mkb staat de ontwikkeling van medewerkers met 49 procent op de eerste plaats. Werving van gekwalificeerde kandidaten (46%) en aantrekkelijk werkgeverschap (38%) komen op de tweede en derde plaats.

Werknemers vasthouden
Hoewel mkb-werkgevers hun aandacht richten op huidige werknemers, vinden ze niet alle aspecten van het behoud van personeel even belangrijk. Want vitaliteit (15%) en verloopbeperking (13%) staan niet hoog op de agenda, terwijl juist deze twee onderdelen het verschil kunnen maken bij het binden van werknemers en het voorkomen van verloop

Marion van Happen, algemeen directeur Unique, adviseert verloop- en verzuimbeperking hoger op de agenda te zetten. “Natuurlijk is het belangrijk om aantrekkelijk te zijn en de ontwikkeling van personeel in het oog te houden, maar trap niet in de valkuil om andere belangrijke aspecten te vergeten.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?