Personeelsnet

Minder macht voor het hoofdkantoor

Na de centralisatiegolf kiezen grote Europese bedrijven weer voor decentralisatie, aldus de strategieconsultants van Roland Berger (wat kunnen externe adviseurs toch dure beroepsbenamingen verzinnen). Zij bezochten zo'n 80 hoofdkantoren van grote spelers in het Europese bedrijfsleven om te vragen naar de managementstructuur en de reorganisatieplannen. In 2003 was 73% van de bedrijven nog bezig met het centraliseren van verantwoordelijkheden en staffuncties om zo te snijden in de kosten op overhead. Nu verwacht juist 67% in de nabije toekomst te decentraliseren. Roland Berger: "Nadat deze efficiëntieslag was bereikt, volgde de druk om de omzetgroei te versnellen. Net als in de jaren negentig wordt daarom weer in toenemende mate overgegaan tot een decentralisatie van verantwoordelijkheden. Om de groeidoelstellingen van de firma te realiseren, proberen bestuurders nu ondernemerschap op lagere niveaus te stimuleren. Managers krijgen naast een duidelijkere verantwoordelijkheid over het bedrijfsresultaat, ook meer vrijheden om het resultaat (positief) te beïnvloeden."

Na de centralisatiegolf kiezen grote Europese bedrijven weer voor decentralisatie, aldus de strategieconsultants van Roland Berger (wat kunnen externe adviseurs toch dure beroepsbenamingen verzinnen). Zij bezochten zo'n 80 hoofdkantoren van grote spelers in het Europese bedrijfsleven om te vragen naar de managementstructuur en de reorganisatieplannen.

In 2003 was 73% van de bedrijven nog bezig met het centraliseren van verantwoordelijkheden en staffuncties om zo te snijden in de kosten op overhead. Nu verwacht juist 67% in de nabije toekomst te decentraliseren. Roland Berger: "Nadat deze efficiëntieslag was bereikt, volgde de druk om de omzetgroei te versnellen. Net als in de jaren negentig wordt daarom weer in toenemende mate overgegaan tot een decentralisatie van verantwoordelijkheden. Om de groeidoelstellingen van de firma te realiseren, proberen bestuurders nu ondernemerschap op lagere niveaus te stimuleren. Managers krijgen naast een duidelijkere verantwoordelijkheid over het bedrijfsresultaat, ook meer vrijheden om het resultaat (positief) te beïnvloeden."

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?