Met welke werkkleding stel jij de veiligheid van je werknemers veilig?

Niks is belangrijker dan veiligheid op de werkvloer. Hierbij zit het niet alleen in de omgeving en de materialen waarmee gewerkt moet worden, maar ook de kleding speelt een rol. Maar hoe zorg je er als werkgever voor dat de juiste kleding wordt gedragen en iedereen bekend is met de gevaren van het niet dragen van de goede en veilig kleren? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je er alles over.

Kleding
Met name werken in de bouw vraagt om goede en veilige kledingvoorschriften. Je werkt tenslotte met verschillende materialen en elementen en daarmee is het van belang dat je niet alleen comfortabel voelt, maar dat je kleding aan de veiligheid voldoet. Het gevaar zit in een klein hoekje en het is beter om iets te voorkomen dan te genezen. Verwar bedrijfskleding niet met veiligheidskleding. Bij bedrijfskleding gaat het voornamelijk om de kleding die door het bedrijf verplicht is gesteld, zoals het dragen van een uniform. Bij veiligheidskleding gaat het om de veiligheid, zoals een snickers werkbroek, een ideale broek voor mensen in de bouw en deze voldoet aan alle veiligheidskenmerken.

Kopen
Als je veiligheidskleding gaat kopen is het verstandig om op een aantal dingen te letten. Veiligheidskleding moet een CE-markering hebben. Wanneer een kledingstuk dit keurmerk niet heeft, weet je gelijk dat het niet veilig is. Ook wordt er op de kledingstukken weergegeven wat de vastigheid, weerstand en brandveiligheid is. Daarnaast moet de kleding de juiste ledematen bedekken en moeten de gezondheidsrisico gering blijven. Het dragen van een kort shirt is dus niet veilig en veel vesten moeten altijd gesloten gedragen worden.

Verantwoordelijkheid
Ook is jouw baas of leidinggevende verantwoordelijk voor de aanpassingen en doorgeven van de veiligheidskleding. Daarnaast kunnen werkgevers een kleine vergoeding bieden voor het aanschaffen van deze kleding. De verantwoordelijkheid dat iedereen de juiste en veilige kleding draagt ligt altijd bij de werkgever, maar ook jijzelf bent verantwoordelijk dat je deze protocollen nastreeft. Wanneer je niet de juiste kleding draagt, loop je niet alleen risico maar ben je ook niet verzekerd wanneer er een ongeluk gebeurt.

Voor een werkgever is het van belang dat de werkbroek heren en dames aan de veiligheidsvoorschriften voldoen en werknemers in een veilige werkomgeving goed hun werk kunnen doen. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk gevaarlijke situaties worden ontweken. Let bij het kopen op markeringen die erin staan, zodat je zeker weet dat de gekochte kleding veilig is. Daarnaast ligt de verantwoordelijkheid voor het dragen van de juiste kleding bij zowel jezelf als de baas en leidinggevende van het bedrijf waarvoor je werkt.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?