Managers betalen extra om vertrekkende werknemer te behouden

Er blijven meer vacatures dan werkzoekenden in Nederland, waardoor het cruciaal is om talentvolle werknemers voor de organisatie te behouden. Daarom bieden managers een hoger salaris aan onmisbare medewerkers die de organisatie willen verlaten. Goed werkgeverschap is een andere strategie die ook nog steeds loont om in voldoende personeel te voorzien, want werknemers blijken vaker terug terug te keren naar hun voormalige werkgever.

Uit onderzoek van recruitmentorganisatie Robert Half blijkt dat meer dan een kwart (28%) van de werkgevers zich gedwongen voelt om bij een personeelstekort een tegenvoorstel te doen aan vertrekkende werknemers.

Meer tegenvoorstellen voor vertrekkende werknemers
In het afgelopen jaar zag een kwart van de werkgevers het aantal tegenvoorstellen stijgen om talent voor de organisatie te behouden. Bijna een derde (32%) van de werkgevers zag dat meer werknemers ook ingaan op het tegenvoorstel. Een kwart van de werknemers gebruikte een tegenvoorstel bovendien als uitgangspunt voor nieuwe salarisonderhandelingen bij hun huidige werkgever.

Volgens Ricardo van Popering, Regional Director bij Robert Half, staan werkgevers voor de uitdaging om de impact van dergelijke voorstellen te overwegen, omdat werknemers deze ook inzetten als basis voor verdere salarisonderhandelingen. Dit kan drukken op de financiële groei en het vertrouwen en de waardering van werknemers beïnvloeden. “Een zorgvuldige afweging en open gesprek met de werknemer over zijn of haar beweegredenen zijn cruciaal," aldus Van Popering.

Werknemers keren terug bij hun voormalige werkgever
Bijna vier op de tien werkgevers (36%) zag een toename in het aantal werknemers dat terugkeerde naar de organisatie. In 2022 was dit nog een derde (33%). Dit toont aan dat goed werkgeverschap loont.

Van Popering licht toe: "Deze wervingsstrategie, bekend als boomerang recruitment, vereist een doordachte benadering maar biedt verschillende voordelen. Voormalige werknemers zijn al bekend met de bedrijfscultuur en processen en brengen nieuwe ervaringen mee die van meerwaarde kunnen zijn. Bovendien zijn terugkerende werknemers vaak extra gemotiveerd om deze tweede kans te benutten."

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?