Personeelsnet

Kennismigrant nuttig voor krappe arbeidsmarkt, maar Nederland verliest goede naam

Bedrijven die geen hoogopgeleide Nederlandse of Europese talenten kunnen vinden, wijken uit naar kennismigranten van buiten de EU. Die groep wil graag Nederlands leren en langer of permanent in ons land blijven. Maar willen kennismigranten nog wel naar ons land komen? Nederland stond goed bekend om haar tolerantie, huisvesting en gezondheidszorg. Maar juist op deze terreinen verliest ons land zijn goede naam.

Omdat kennismigranten van buiten de EU langer in ons land willen blijven, heeft hun inzet een duurzamer effect op de arbeidsmarktschaarste dan het aantrekken van kennismigranten van binnen de EU. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group en Ravecruitment naar de drijfveren, ervaringen en het toekomstperspectief van kennismigranten in Nederland, van binnen en buiten de EU.

"Waar de kennismigrant eerder vooral tijdelijk in Nederland werkzaam was, blijkt de kennismigrant van nu vooral een permanente aanwinst te zijn. Dat is zeer wenselijk om de arbeidsmarkt meer in balans te brengen en draagt bij aan economische ontwikkeling, groei van de organisatie en diversiteit en stabiliteit van het personeelsbestand", zegt Gijs Notté, directeur van Ravecruitment.

Kennismigrant helpen door flexibel te zijn
Vergeleken met kennismigranten binnen de EU, willen kennismigranten van buiten de EU graag in Nederland blijven, de taal leren en integreren. Als ze terugkeren naar hun thuisland is dat gerelateerd aan omstandigheden met familie, politiek of de economie.

De werkgever kan het beste hulp bieden op het vlak van juridisch papierwerk. Verder kan een betrokken contactpersoon helpen om hun onboarding te vergemakkelijken. Daarnaast kan een flexibele houding van de werkgever ten aanzien van vrije dagen voor bijvoorbeeld familie-evenementen in het land van herkomst helpen in een duurzame relatie met kennismigranten. Een internationale werknemer moet tenslotte langer reizen om bijvoorbeeld bij een bruiloft in zijn familie aanwezig te zijn.

Nederland minder aantrekkelijk voor kennismigrant
De belastingvoordelen die kennismigranten nu hebben, worden afgeschaft (de 30% regeling). Dit zal onvermijdelijk effect hebben op de keuze van kennismigranten om in Nederland te wonen.  Dit geldt vooral voor de kennismigranten van buiten de EU die minder tevreden zijn over het netto salaris in Nederland.

Verder stond Nederland bekend om haar tolerantie, huisvesting en gezondheidszorg. Maar dit zijn juist terreinen waarop Nederland positie verliest. Dit geldt specifiek voor Amsterdam, waar met name de problemen op het gebied van huisvesting groter zijn. Dit effect zal naar alle waarschijnlijkheid ook doorsijpelen naar de overige grote steden in Nederland.

Voordelen van ons land benadrukken
De keuze van kennismigranten om op dit moment voor Nederland te kiezen is gebaseerd op andere belangen. Om als land toch nog kennismigranten aan te trekken is het van belang om allereerst een stabiel economisch klimaat te hebben. Daarnaast kan het zich het beste onderscheiden op andere terreinen, zoals de balans tussen werk en privé, het gebruik van de Engelse taal, het openbaar vervoer netwerk en de openheid van de bevolking.

Organisaties kunnen kennismigranten op verschillende platformen bereiken. Kennismigranten halen hun informatie in het migratieproces vooral van websites die te maken hebben met werk, huizen, en sociale contacten, zoals LinkedIn, Funda en Facebook. Daarnaast maken ze ook gebruik  van specifiekere websites gericht op expats, bijvoorbeeld: iamexpat, Dutchnews en Expatica.nl.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?