Jongeren hebben geen idee wat het nut van vakbonden is

Het nut van vakbonden is nauwelijks bekend bij jongeren. Van de jongeren met een bijbaan, is slechts 3 procent vakbondslid. Er is nog wel hoop voor de bonden, want 40% zegt lid te worden als ze een vaste baan hebben.

Bijna driekwart van de jongeren met een bijbaan weet niet wat een vakbond voor hen kan betekenen, blijkt uit het Nationale Bijbanen Onderzoek 2011 van www.zoekbijbaan.nl onder 2500 respondenten. Hiervan was 70% onder de 25 jaar.

Geen idee wat vakbond doet
Wat een vakbond kan betekenen voor zijn leden, is bij 72 procent van de werkende jongeren niet bekend. Er zijn wel grote verschillen in kennis over de vakbond.

Zo weten meer jongens (30%) dan meisjes (20%) wat zij aan een vakbond kunnen hebben. Naarmate ze ouder worden, neemt de kennis bij jongeren over de vakbond toe. Mbo studenten weten het minst over vakbonden. Een derde (32 procent) heeft geen idee, tegenover gemiddeld 20 procent van de hbo`ers en wo`ers.

Vakbond (nog) niet nodig
Van de jongeren die een bijbaan hebben, is slechts drie procent lid van een vakbond. Van de 97 procent die geen lid is, weet twintig procent niet wat een vakbond is, laat staan wat het inhoudt.

De respondenten geven aan geen vakbond nodig te hebben, omdat dit volgens hen geen nut heeft, of omdat ze `maar een bijbaan hebben`. Toch stelt 40 procent van de jongeren wel van plan te zijn om lid te worden, wanneer zij een vaste baan hebben.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?