Personeelsnet

HR belangrijker nu meer bedrijven in de cloud werken

Bij bedrijven die met hun automatisering in de cloud gaan werken, wordt de rol van HR belangrijker. Dat komt deels doordat HR-professionals zich moeten ontwikkelen en samenwerken met Finance en IT. Maar ook omdat de menselijke kant een belangrijke factor is bij het succesvol invoeren van het werken in de cloud.

Dat staat in het onderzoek ‘Finance and HR: The Cloud’s New Power Partnership van automatiseringsbedrijf Oracle en MIT. Vooral de samenwerking tussen Finance- en HR zorgt ervoor dat organisaties verbeteringen beter kunnen managen.

Meer samenwerking, inzicht in personeelskosten
Het onderzoek concludeert dat een gemeenschappelijk cloudsysteem voor Finance en HR belangrijk is voor succesvolle transformatie-initiatieven. Eén van de voordelen is dat het eenvoudiger wordt om personeelskosten te monitoren en te voorspellen.

Bovendien zorgen geïntegreerde cloudsystemen voor betere samenwerking tussen de afdelingen; 37 procent van de respondenten geeft aan dat ze de cloud gebruikt om de manier waarop de data wordt gedeeld, te verbeteren.

Menselijke factor belangrijk voor invoering cloudsystemen
Het rapport toont verder aan dat menselijke factoren zoals het vermogen om te anticiperen op verandering, eruit springen als belangrijke factoren achter succesvolle cloudimplementaties.

Onder organisaties die aangeven de cloud volledig te benutten, zegt bijna de helft (46 procent) dat de mogelijkheden om de organisatie te hervormen of de bedrijfsomvang aan te passen, significant is verbeterd. Bijna een derde van de respondenten (31 procent) zegt dankzij de cloud minder tijd te spenderen aan handmatig werk binnen de afdeling. Het automatiseren van processen heeft ze de tijd en ruimte gegeven om aan grotere strategische prioriteiten te werken.

Rol van HR wordt steeds belangrijker
Het zijn de mensen die centraal staan bij bedrijfssuccessen. HR wordt dan ook steeds leidender bij strategische, organisatorische veranderingen. Door samenwerking in de cloud, zorgen HR en Finance voor nieuwe inzichten in de organisatie. Veel bedrijven (42 procent) traint hun teams om traditionele backofficerollen te doorbreken.

Een nauwere samenwerking tussen afdelingen stelt organisaties bovendien in staat om beter in te spelen op de veranderingen die hen te wachten staan. Het dient als blauwdruk voor de rest van de organisatie om ook de shift naar de cloud te maken, stelt Oracle.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?