Personeelsnet

Heeft Wouter het?

In de Nederlandse polder in het post-Fortuyn tijdperk zijn we op zoek naar nieuwe leiders. Jan-Peter heeft het volgens velen niet, maar heeft Wouter het wel? Volgens Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering Rijksuniversiteit Groningen, is de roep om nieuwe leiders onzin. Op een dag georganiseerd door de Stichting Nieuw Leiderschap liet zij weten dat het vooral de conjuctuur is die bepaalt welk type leiderschap nodig is: "Is er sprake van een krappe arbeidsmarkt? Dan is de coachende leider die de werknemers verwent om ze te behouden in zwang. Gaat het wat minder en moeten er mensen uit, dan is er sprake van sturend en resultaatgericht leiderschap." De hoogleraar ziet al tientallen jaren vier typen leiders: - de laissez faire manager - de feminiene leider - de masculiene manager - de androgyne leider. Het laatste type leider wordt het meest gewaardeerd. "Deze zet krachtig de lijnen uit en is bereid risico’s te nemen, maar is tegelijkertijd hartelijk, begripvol en ondersteunend." En wie het heeft? Volgens een onderzoekje is Bill Clinton de meest aansprekende nieuwe leider, op de voet gevolgd door Wouter Bos (jawel) en Nelson Mandela. Management Team heeft een uitgebreid verslag over de eerste Nationale Leiderschapsdag.


In de Nederlandse polder in het post-Fortuyn tijdperk zijn we op zoek naar nieuwe leiders. Jan-Peter heeft het volgens velen niet, maar heeft Wouter het wel?

Volgens Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering Rijksuniversiteit Groningen, is de roep om nieuwe leiders onzin. Op een dag georganiseerd door de Stichting Nieuw Leiderschap liet zij weten dat het vooral de conjuctuur is die bepaalt welk type leiderschap nodig is: "Is er sprake van een krappe arbeidsmarkt? Dan is de coachende leider die de werknemers verwent om ze te behouden in zwang. Gaat het wat minder en moeten er mensen uit, dan is er sprake van sturend en resultaatgericht leiderschap."

De hoogleraar ziet al tientallen jaren vier typen leiders:
- de laissez faire manager
- de feminiene leider
- de masculiene manager
- de androgyne leider.
Het laatste type leider wordt het meest gewaardeerd. "Deze zet krachtig de lijnen uit en is bereid risico’s te nemen, maar is tegelijkertijd hartelijk, begripvol en ondersteunend."

En wie het heeft? Volgens een onderzoekje is Bill Clinton de meest aansprekende nieuwe leider, op de voet gevolgd door Wouter Bos (jawel) en Nelson Mandela. Management Team heeft een uitgebreid verslag over de eerste Nationale Leiderschapsdag.

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?