Ervaring betaalt in HR-vak net zo goed als diploma

Werknemers met een hoger onderwijsdiploma op zak verdienen per jaar gemiddeld 8,5 duizend euro meer dan collega’s zonder zo’n afgeronde opleiding. Maar dat geldt opvallend genoeg veel minder voor HR-professionals, waar ervaring bijna evenveel salaris oplevert als diploma’s.

Dat blijkt uit onderzoek van vacaturezoekmachine Adzuna.nl, dat in juli 2014 is uitgevoerd. Over een hele carrière genomen, kan (in andere beroepen) een hoger onderwijs diploma wel 3 ton extra opleveren. Voor het onderzoek zijn van meer dan 80.000 openstaande vacatures de salarisverschillen in kaart gebracht voor beroepen waar om een diploma van een hogeschool of universiteit wordt gevraagd.

Verschillen bij HR opvallend klein
Dat een diploma niet altijd zaligmakend hoeft te zijn blijkt uit de salarisverschillen tussen banen waar wel of geen diploma voor nodig is in personeelszaken & HRM (€1.716) en in kwaliteitsborging (€3.547). Voor deze sectoren lijkt het erop dat er vooral betaald wordt voor ervaring en minder voor de (voor)opleiding. De functie van HR-manager zonder hoger onderwijsdiploma staat zelfs in de top 5 van bestbetaalde beroepen zonder diploma.

Top 5 best betaalde beroepen zonder diploma

Beroep

Gemiddeld salaris

Financieel adviseur

€35.363

Systeembeheerder

€35.238

Account manager

€34.319

HR Manager

€34.000

Marketing manager

€30.750

De sectoren waarin nu het best betaald wordt voor banen waar geen opleiding uit het hoger onderwijs voor nodig is, zijn het onderwijs (€36.751), de energie, olie & gas sector (€36.054) en in accounting & finance (€33.619). En in de horeca wordt zelfs beter betaald voor banen waar geen hoger onderwijs diploma voor nodig is. Banen in de horeca waar wel om een diploma wordt gevraagd verdienen gemiddeld €640,- per jaar minder.

Salarisverschillen met en zonder diploma
In het onderzoek is verder gekeken naar de salarissen die per sector worden betaald voor een diploma. Voor de transport & logistiek sector zijn de verschillen het grootst: ruim 11 duizend euro, gevolgd door de bouw (€10.603) en reclame & marketing (€10.556).

Ondanks dat de gemiddelde student met bijna 17,5 duizend euro studieschuld achterblijft na het behalen van een diploma, lijkt het afronden van een opleiding aan een hogeschool of universiteit een goede investering voor de meeste beroepsgroepen, die zichzelf snel terugverdient. Daar staat tegenover dat er dus ook zonder diploma goed kan worden verdiend.

Hoogopgeleide starters krijgen het moeilijk
Hoewel een diploma op de lange termijn een zekerheid lijkt voor een goede baan, is de situatie op korte termijn een stuk somberder. Op dit moment zijn er ongeveer rond de 1.500 startersfuncties voor hoger opgeleiden voor de naar verwachting 70.000 studenten die dit jaar afstuderen aan een hogeschool of universiteit. Op dit moment zijn er slechts rond de 1.500 startersfuncties voor hoger opgeleiden. Afgestudeerden maken de meeste kans op een baan in Noord-Holland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. In deze provincies ligt het startersloon ook veruit het hoogst.

‘In de huidige arbeidsmarkt is het moeilijk om op korte termijn de vruchten te plukken van een diploma’, zegt Rik Langerak, Country Manager van Adzuna Nederland. Afgestudeerden moeten vaak genoegen nemen met een baan die niet hun eerste voorkeur geniet of vinden in sommige gevallen helemaal geen passende baan. Maar het behalen van een diploma ‘is voor de meeste beroepsgroepen op de lange termijn wel degelijk een zeer waardevolle investering in je carrière’, aldus Langerak. 

 

 

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?