Personeelsnet

Ervaren werknemer laat werkgever eerst een salarisbod doen bij sollicitatie

Waar werknemers eerst nog vreesden voor baanverlies, hebben sollicitanten het nu weer voor het zeggen en weten ze wat zij waard zijn op de arbeidsmarkt. Dat merken werkgevers omdat werknemers hoog inzetten bij en salarisonderhandelingen. Daarbij hanteren ervaren medewerkers een andere tactiek dan millennials.

Dat blijkt uit de Facebook Salarisonderhandelingstest van recruitment platform Monsterboard, waar in totaal 1598 mensen aan deelnamen. Opvallend is dat veel werknemers al best te spreken zijn over hun huidige salaris.

Volgens Sander de Bruijn, Marketing Directeur Monsterboard laten moeten bedrijven steeds meer hun best doen om goed personeel aan te trekken én te behouden. “Goed voorbereid een salarisgesprek ingaan en dus weten wat een werknemer waard is om een goed bod te doen, is een belangrijk onderdeel daarvan.”

Werknemers zelfverzekerd
Want in de huidige kandidatenmarkt zijn werknemers behoorlijk zelfverzekerd als het gaat om salarisonderhandelingen. Uit de Salarisonderhandelingstest – waar de deelnemers werd gevraagd naar hun onderhandeling skills tijdens salarisgesprekken – blijkt dat voornamelijk werknemers vanaf 36 jaar assertief zijn bij het insteken van hun salariseis.

De 36-plussers zetten tijdens een onderhandeling vaker in op een hoger salaris (51,2%) dan millennials (44,2%), die weer vaker inzetten op hun huidige loon (33% versus 28,9% van de werknemers van 36 jaar en ouder). Zowel millennials (99,46%) als oudere werknemers (99,79%) geven overigens aan al zeer tevreden te zijn met hun huidige salaris.

Salaris komt op tafel in tweede gesprek
Kandidaten en werknemers weten bovendien heel goed wat wel en niet kan bij salarisonderhandelingen. Ruim tweederde (64,6%) van de kandidaten brengt het salaris pas ter sprake in een tweede sollicitatiegesprek of arbeidsvoorwaardengesprek.

Voor het bespreken van een salarisverhoging in de huidige functie, vindt tweederde van de werknemers het beoordelingsgesprek het meest geschikt. Slechts 1% van de deelnemers vindt het een goed idee om een salarisverhoging te vragen tijdens een bedrijfsuitje.

Verschil tussen oudere en jonge werknemers
Bij salarisonderhandelingen voor een nieuwe baan blijkt dat oudere werknemers doorgaans de werkgever een bod laten doen en hiermee verder onderhandelen. Millennials baseren hun indicatie juist weer vaker op dat wat vrienden of collega’s in dezelfde functie verdienen.

Ook online onderzoek (50,3% van de gevallen) wordt gebruikt om een salarisindicatie te bepalen, maar het advies van familie en vrienden is daarentegen veel minder belangrijk (5,3%).

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?