Eenvoudiger Arbo-regels voor duikers in dierentuinen

De kabinetten Balkenende streven naar minder regels. Ook de Arbo-wet moet eraan geloven. Op de valreep meldt staatssecretaris Van Hoof nog trots een succes op dat terrein: de Arbo-regels voor duikers in dierentuinen worden eenvoudiger. Om dat te bereiken, worden overigens geen regels afgeschaft maar juist nieuwe regels gemaakt. Lees even mee in het persbericht: "Een duiker die de ramen van het zeehondenbassin in een dierentuin reinigt moet nu nog aan dezelfde eisen voldoen als een duiker in de olie- en gaswinning. Dat gaat veranderen. Vanaf 1 januari 2008 komt er een aparte categorie van aquariumduikers, die ingepast wordt in het huidige wettelijk kader." Met de nieuwe regels kan, meldt het persbericht, de opleiding voor duiker worden vereenvoudigd. Nou ja, een beetje dan. Want onze Zoo-duikers mogen onder water niet alles doen. "Werkzaamheden die hij of zij mag uitvoeren zijn verzorging, training, glasreiniging en wetenschappelijk onderzoek in bassins niet dieper dan negen meter. Werkzaamheden in “vuil��? water, of werkzaamheden met speciaal gereedschap blijven voorbehouden aan duikers die in het bezit zijn van een persoonscertificaat duikarbeid categorie B." Natuurlijk een heel mooi resultaat. Ik vermoed dat we meer regelmakers en vergaderaars hebben voor duikers in dierentuinen dan duikers in deze waterbassins. Als bejaarde in een verzorgingstehuis zou je je verheugen op zoveel aandacht.

Nieuwe regelsDe kabinetten Balkenende streven naar minder regels. Ook de Arbo-wet moet eraan geloven. Op de valreep meldt staatssecretaris Van Hoof nog trots een succes op dat terrein: de Arbo-regels voor duikers in dierentuinen worden eenvoudiger. Om dat te bereiken, worden overigens geen regels afgeschaft maar juist nieuwe regels gemaakt.

Lees even mee in het persbericht: "Een duiker die de ramen van het zeehondenbassin in een dierentuin reinigt moet nu nog aan dezelfde eisen voldoen als een duiker in de olie- en gaswinning. Dat gaat veranderen. Vanaf 1 januari 2008 komt er een aparte categorie van aquariumduikers, die ingepast wordt in het huidige wettelijk kader."
Met de nieuwe regels kan, meldt het persbericht, de opleiding voor duiker worden vereenvoudigd. Nou ja, een beetje dan. Want onze Zoo-duikers mogen onder water niet alles doen. "Werkzaamheden die hij of zij mag uitvoeren zijn verzorging, training, glasreiniging en wetenschappelijk onderzoek in bassins niet dieper dan negen meter. Werkzaamheden in “vuil��? water, of werkzaamheden met speciaal gereedschap blijven voorbehouden aan duikers die in het bezit zijn van een persoonscertificaat duikarbeid categorie B."

Natuurlijk een heel mooi resultaat. Ik vermoed dat we meer regelmakers en vergaderaars hebben voor duikers in dierentuinen dan duikers in deze waterbassins. Als bejaarde in een verzorgingstehuis zou je je verheugen op zoveel aandacht.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?