Door slechte vacatureteksten lopen werkgevers talent mis

Voor de werving van nieuw talent, is de juiste vacaturetekst cruciaal. Maar veel bedrijven slaan de plank mis met hun vacatureteksten, omdat die niet doelgericht zijn. Daarmee gooien ze geld weg en bovendien zullen ze niet de meest geschikte mensen verleiden om een sollicitatie te sturen.

 

Dit stelt Intelligence Group op basis van een analyse van de scores uit de VacatureVerbeteraar en Jobdigger.

Bedroevend weinig doelgerichte vacatureteksten
De mate waarin Nederlandse vacatureteksten doelgroepgericht zijn geschreven, noemt Intelligence Group ‘bedroevend laag’. Het arbeidsmarktadviesbureau analyseerde 172.170 vacatureteksten van februari 2017. De gemiddelde score daarvan bedraagt 21,8 punt van de 100 punten te behalen punten.

In het overgrote gedeelte van de vacatureteksten mist het aanbod voor de potentiele kandidaat of zijn er algemene arbeidsvoorwaarden genoemd die niet interessant zijn voor de te werven doelgroep. Met deze vacatures wordt de doelgroep onvoldoende bereikt en nemen de wervingsproblemen voor intermediairs en werkgevers alleen maar toe.

Ook de arbeidsvoorwaarden zijn mager omschreven in de wervingsteksten. In slechts 32,8% van alle vacatures zijn er 1 of meer arbeidsvoorwaarden benoemd in de tekst. Naast salaris, nog te vaak vaag omschreven als marktconform, vormen deze met reiskostenvergoeding en flexibiliteit van werktijden de top 3 van benoemde voorwaarden.

Intermediairs doen het beter
Een aantal intermediairs laat het goede voorbeeld zien en schrijft teksten die de gewenste doelgroep direct aanspreekt. Het bedrijf Techsharks staat in de totale ranking met 2 vacatures bovenaan de lijst van best scorende vacatures in februari (scores 85/100), gevolgd door SerenIT Recruitment en AV werving & selectie.

Top 10 best scorende vacatures van februari 2017 zijn geschreven door:

1.         Techsharks

2.         SerenIT recruitment

3.         AV werving & selectie

4.         Oxyma

5.         Reinaerde

6.         Rijkswaterstaat

7.         Intersnack

8.         Brand new sales

9.         MrpD

10.       Eminent Groep

Betere vacaturetekst geeft werkgever voorsprong
Volgens Ellen van Dieren van Intelligence Group zijn wervingsspecialisten het erover eens zijn dat de gemiddelde vacaturetekst ‘ronduit slecht is’ en dat dit contraproductief werkt in het aantrekken van het gewenst talent.

“Het water moet werkgevers echt tot aan de lippen staan, wil er geïnvesteerd worden in betere teksten. Daar ligt een enorme kans voor werkgevers om beter te werven en meer succes te hebben in een schaarse markt. Je kunt als werkgever pas echt over een krappe arbeidsmarkt spreken als de vacatureteksten aan de ondergrens van fatsoen voldoen”, aldus van Dieren’.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?