Dit zijn de 10 meest gevraagde soft skills in vacatures

Soft skills zijn een vast onderdeel van vrijwel elke vacaturepublicatie. Want, naast het juiste diploma en de gewenste ervaring, moeten succesvolle kandidaten ook nog over de juiste vaardigheden beschikken. Maar werkgevers vragen opvallend vaak om de zelfde, algemene soft skills, waarvan communicatieve vaardigheden en flexibiliteit de belangrijkste zijn.

Uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift naar de meest voorkomende soft skills, blijkt dat de vaakst gevraagde vaardigheden zeer algemeen van aard zijn. Gebaseerd op bijna vijf miljoen vacatures die in de afgelopen drie jaar werden uitgeschreven, waren dit de tien meest gezochte soft skills:

Top 10 meest gevraagde soft skills

1.      

Communicatieve vaardigheden

858.223 vacatures

2.      

Flexibiliteit

834.544 vacatures

3.      

Teamvaardigheden

721.403 vacatures

4.      

Pro-activiteit

566.325 vacatures

5.      

Gedrevenheid

408.039 vacatures

6.      

Passie

341.054 vacatures

7.      

Analytisch vermogen

337.615 vacatures

8.      

Stressbestendigheid

329.605 vacatures

9.      

Sociale vaardigheden

315.167 vacatures

10.   

Resultaatgerichtheid

307.830 vacatures

Gevraagde soft skills niet altijd relevant
Duidelijk is dat bijna al deze vaardigheden soms zo algemeen zijn (zoals ‘passie’ en ‘sociale vaardigheden’) dat elke werkgever wel personeel met deze eigenschappen wil. Zo kan bij sommige vacatures ook de vraag worden gesteld hoe relevant deze vaardigheden zijn voor het succesvol uitvoeren van een functie.

Dat betreft bijvoorbeeld ook de functie waarin de meeste nadruk op teamwork wordt gelegd, met 35.735 vacatures. Dit is de functie van programmeur, niet bepaald het eerste beroep dat mensen met hecht teamwerk associëren, stelt Joblift.

Stressbestendigheid en gedrevenheid
Andere vaardigheden lijken beter bij de functies te passen: zo moeten verzorgenden zowel flexibel als sociaal vaardig zijn. Verder lijken commercieel werk en telemarketing bijzonder stressvol te zijn: voor deze beroepsgroep is er met 11.466 vacatures de grootste vraag naar stressbestendige kandidaten.

Pro-activiteit en gedrevenheid wordt het vaakst van accountmanagers in de zakelijke dienstverlening gevraagd (in respectievelijk 19.114 en 27.694 vacatures).

Soft skills belangrijker voor hoogopgeleiden
Twee derde (64 procent) van de vacatures waarin naar flexibiliteit gevraagd werd, is gericht op laagopgeleide sollicitanten. Het tegenovergestelde is te zien analytisch vermogen: 80 procent van de vacatures waarin om sterke analytische vaardigheden werd gevraagd was gericht op hoogopgeleiden.

Andere soft skills die vooral van hoogopgeleiden werden gevraagd, zijn gedrevenheid (61 procent) en pro-activiteit (63 procent). Hoewel het totaal aantal vacatures voor laagopgeleiden met 53 procent hoger ligt dan dat voor hoogopgeleiden, komen enkel flexibiliteit en stressbestendigheid (57 procent) vaker voor in vacatures voor laagopgeleiden. Dit duidt erop dat soft skills in het algemeen een grotere rol spelen in vacatures voor hoogopgeleiden.

Grote bedrijven willen flexibiliteit, MKB vraagt vaker gedrevenheid
Minder groot zijn de verschillen tussen vacatures geplaatst door het MKB en grote bedrijven: alleen flexibiliteit (56 procent in vacatures van bedrijven met meer dan 200 werknemers) en gedrevenheid (56 procent in vacatures afkomstig van het MKB) laten een duidelijk maar klein verschil zien.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?