Personeelsnet

De nieuwe werknemer in 2027 volgens Balkenende

Als het aan Balkende ligt (tenminste als voorzitter van het Innovatie}platform), bestaat er in 2027 een nieuwe werknemer. Dat blijkt uit de toekomstvisie van het Innovatie}platform. De belangrijkste kenmerken van het nieuwe werk en de nieuwe werknemer: - dienend/ondersteunend management (dat de hele organisatie betrekt bij het beleid; "de professional en zijn team zijn leidend") - ondernemende werknemers (gericht op voortdurende verbetering. "Fouten maken mag, voorwaarde is wel dat je risico’s neemt en nieuwe dingen uitprobeert") - werknemer verantwoordelijk voor eigen werkzekerheid (niet alleen door zijn eigen kennis op peil te houden, maar ook door actief zijn eigen netwerk te onderhouden) - samenwerkende bedrijven (via open innovatie werken bedrijven samen; ze concurreren vooral in de laatste schakel naar de consument). Met deze toekomstvisie schetst het Innovatieplatform een ideaal beeld dat vooral te realiseren lijkt te zijn door/voor hoger opgeleiden. Of en hoe lager opgeleiden over 22 jaar kunnen meedoen in Nederland is minder duidelijk.

Als het aan Balkende ligt (tenminste als voorzitter van het Innovatie}platform), bestaat er in 2027 een nieuwe werknemer. Dat blijkt uit de toekomstvisie van het Innovatie}platform.
De belangrijkste kenmerken van het nieuwe werk en de nieuwe werknemer:
- dienend/ondersteunend management (dat de hele organisatie betrekt bij het beleid; "de professional en zijn team zijn leidend")
- ondernemende werknemers (gericht op voortdurende verbetering. "Fouten maken mag, voorwaarde is wel dat je risico’s neemt en nieuwe dingen uitprobeert")
- werknemer verantwoordelijk voor eigen werkzekerheid (niet alleen door zijn eigen kennis op peil te houden, maar ook door actief zijn eigen netwerk te onderhouden)
- samenwerkende bedrijven (via open innovatie werken bedrijven samen; ze concurreren vooral in de laatste schakel naar de consument).

Met deze toekomstvisie schetst het Innovatieplatform een ideaal beeld dat vooral te realiseren lijkt te zijn door/voor hoger opgeleiden. Of en hoe lager opgeleiden over 22 jaar kunnen meedoen in Nederland is minder duidelijk.

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?