Challenge: Ministerie van SZW wil dat we even bewegen na half uur zitten

Nederlanders zijn Europees kampioen zitten, omdat we tijdens een werkdag gemiddeld wel 10 uur op een stoel aan het werk zijn. Tijdens de coronacrisis, blijven we zelfs nog langer zitten dan normaal. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil Nederlandse werknemers daarom stimuleren om na elk halfuur zitten, even te bewegen.

Van maandag 17 mei tot en met vrijdag 21 mei kunnen werkenden met zittende beroepen meedoen aan de Werken = Bewegen Challenge. Deelnemers ontvangen die week via Whatsapp elke dag drie berichten met ‘beweegbingokaarten’, instructies, tips en inspiratie om elk halfuur even te bewegen.

Zitten combineren met bewegen
Langdurig zitten kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. Wanneer zitten met beeldschermwerk wordt gecombineerd, is er ook een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders.

Voor mensen met zittende beroepen is het advies daarom om regelmatig, bij voorkeur ieder half uur, het zitten kort te onderbreken met staan of lopen. Want ook korte onderbrekingen hebben al een gunstig effect te op de risicofactoren van te langdurig zitten.

Inspiratievideo’s voor werknemers
De Werken = Bewegen Challenge laat zien dat beweging een laagdrempelig onderdeel van een werkdag kan worden. Zitten kan bijvoorbeeld onderbroken worden door iets te drinken te halen, staand te bellen of door tijdens een overleg te wandelen.

Op de campagnewebsite van het ministerie van SZW kunnen HR-professionals en werknemers informatie vinden over hoe je bewegen met werken kunt combineren. Zo zijn er inspiratievideo’s van gedragswetenschapper Ben Tiggelaar, vitaliteitscoach Olga Commandeur en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?