AI maakt opmars: driekwart van jonge HR-professionals gebruikt het al

Een grote meerderheid van de HR-besluitvormers merkt dat het senior management graag kunstmatige intelligentie (AI) wil gebruiken voor het werk. Dat gebeurt ook schoorvoetend, maar vooral jongere werknemers ontdekken de mogelijkheden die AI kan bieden. Zo gebruikt driekwart van de jonge HR-professionals al AI-ondersteunde tools, tegenover 52% van de 55-plussers. Er lijkt dus binnen het HR-vakgebied een generatiekloof te ontstaan in de toepassing van AI.

Dat zijn uitkomsten van onderzoek door Personio, HR-softwarebedrijf voor het mkb.

Uit het onderzoek blijkt dat senior managers in Europese organisaties steeds meer gebruikmaken van AI-tools om kostenbesparingen te realiseren. Het onderzoek, uitgevoerd onder 1.500 HR-beslissers in Europa, benadrukt ook de noodzaak van scholing en training om angsten bij medewerkers weg te nemen en de voordelen van AI optimaal te benutten.

Jonge HR-professionals werken al veel met AI
Het onderzoek heeft als uitkomst dat 84% van de HR-besluitvormers aangeeft, dat hun senior management graag AI inzet. Maar het zijn de jongere werknemers die zich het snelst aanpassen aan AI. Zo gebruikt 76% van de HR-professionals van 25-34 jaar al AI-ondersteunde tools, tegenover 52% van de 55-plussers.

In een economisch uitdagende tijd bieden AI-technologieën kansen voor concrete kostenvoordelen. Maar liefst 93% van de HR-managers die AI gebruiken, rapporteert kostenbesparingen binnen hun afdeling. Verder denkt 61% dat AI hen zal helpen tijd te besparen bij HR-processen, waardoor HR-teams zich op andere aspecten kunnen focussen, zoals de werving van talent.

Vrees voor baanverlies wegleren
Ondanks de voordelen, is er ook angst voor baanverlies. En dat kan de verdere toepassing van AI flink belemmeren. Want bijna de helft (45%) van de HR-beslissers ziet baanverlies als een primaire uitdaging bij het invoeren van AI. Toch zegt 96% dat scholing kan helpen om generatieve AI succesvol te gebruiken in HR-processen.

Koen Stam, Head of Benelux voor Personio, benadrukt de noodzaak van training en educatie bij de introductie van AI. De leercurve is volgens hem 'vergelijkbaar met de toenmalige introductie van computers op de werkplek.' Hij denkt dat de angst voor baanverlies omgezet kan worden in vertrouwen, als medewerkers de benodigde vaardigheden aanleren om AI verantwoord en effectief te gebruiken.

Door AI komt er meer aandacht voor de mens
Persionio laat 'futurist' Tom Cheesewright aan het woord. Hij gelooft dat dat AI slechts een deel van alle menselijke taken van een baan kan overnemen.

Cheesewright stelt dat AI kan helpen om bepaalde taken beter uit te voeren en andere te laten liggen. Hij benadrukt dat door de toenemende technologische ontwikkelingen en het gebruik van AI, menselijke kwaliteiten juist meer gewaardeerd zullen worden.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?